Rakentamisen kestävän kehityksen keskiössä ovat energia- ja materiaalitehokkuus sekä vähähiilinen rakentaminen ja kiertotalous. ”Ilmastovaikutusten radikaali leikkaaminen on koko rakennusteollisuuden yhteinen asia. Olemme strategiamme mukaisesti nostaneet ilmastoasiat kehitystyömme keskiöön ja tavoitteemme on pienentää päästöjämme viisi prosenttia vuosittain ja puolittaa ne vuoteen 2035 mennessä”, sanoo teknologiajohtaja Juha Rämö Consolis Parmalta. Parman, Arktan ja Metsän muodostaman yhteistyön tavoitteena on luoda materiaalitehokas ja vähäpäästöinen hybridirakentamisen konsepti. Hybridirakentamisella tarkoitetaan tässä yhteydessä puun ja betonin parhaiden puolien yhdistämistä rakennuksen runko- ja julkisivuratkaisuissa siten että rakennuksesta saadaan vähähiilinen, energiaa säästävä, elinkaareltaan pitkäikäinen ja kustannustehokas.

”Hybridirakentaminen mahdollistaa uusiutuvan materiaalin osuuden kasvattamisen monikerrosrakentamisessa prosessitehokkuudesta tai ratkaisujen suorituskyvystä tinkimättä. Metsä Woodin kevyt, lujuutensa vuoksi materiaalitehokas ja hiiltä sitova Kerto® LVL puutuote soveltuu hyvin rakentamisen hybridisovelluksiin. Yhteistyössä kumppaniemme kanssa meillä on parhaat edellytykset tehokkaimpien kokonaisratkaisujen löytämiselle”, sanoo rakentaminen liiketoiminnan kehitysjohtaja Jussi Björman Metsä Woodilta. ”Siirtyminen fossiilisista polttoaineista uusiutuvaan energiaan tarkoittaa rakennetun ympäristön ilmastovaikutusten osalta sitä, että varsinaisen rakentamisvaiheen osuus rakennuksen elinkaaren aikaisista päästöistä kasvaa. Rakentamisvaiheen ilmastovaikutusten pienentämisessä rakenneratkaisuilla ja rakentamisessa käytettävillä materiaaleilla on tästä johtuen yhä ratkaisevampi rooli tulevaisuudessa”, Rämö jatkaa. ”Olemme tuoneet markkinoille kokonaisen betonisten vähähiilisten tuotteiden tuoteperheen, joilla rakentamisen materiaaliperäisiä päästöjä voidaan leikata merkittävästi. Tässä tutkimusprojektissa haemme uusia keinoja materiaalipäästöjen pienentämiseksi uusia hybridirakenteita ja eri materiaalien parhaita ominaisuuksia hyödyntäen”, Rämö päättää.

”Olemme sekä betoni- että puurakentamisen asiantuntija ja tiedämme hyvin, miten nämä kaksi erilaista rakennusmateriaalia käyttäytyvät. Tätä tietotaitoa hyödyntämällä tavoitteemme on yhdessä kehittää ratkaisuja, joissa yhdistyvät puun ja betonin parhaat ominaisuudet uuteen hybridirakentamisen malliin”, kertoo tekninen johtaja Marko Nikander Arkta Rakennukselta. ”Toimimme työmaaprosessin ja asennustekniikan asiantuntijana. Haluamme varmistaa toimivien hybridiratkaisujen kehittämisen projektin osapuolten parasta asiantuntemusta hyödyntäen”, lisää Nikander. ”Tutkimusprojektin lopputavoitteena on tuottaa kustannustehokkaita ja helposti monistettavia vähähiilisiä hybridielementtirakenteita, joilla luodaan uutta tapaa rakentaa niin Suomessa kuin maailmallakin”, Nikander päättää.

Tutkimusprojektin osana kehitettäviä rakenneratkaisuja on tarkoitus testata kerrostalohankkeessa Suomessa.

Lähde: Metsä Wood

The post Betonielementti- ja puutuoteyhtiö hakevat yhdessä asuntorakentajan kanssa vähähiilisempiä ratkaisuja rakentamiseen appeared first on Vastuullisuusuutiset.fi.