HSY jakaa biomultaa ja orvokkeja kaupunkilaisille Havis Amandan patsaalla perjantaina 20. toukokuuta kello 11.00–17.00. Mullankumouksen tavoitteena on kannustaa ja auttaa asukkaita lajittelemaan biojätteensä nykyistä paremmin ja nostaa kotitalouksien kierrätysintoa. Edelleen biojätteestä yli 60 prosenttia päätyy sekajätteen joukkoon. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY järjestää Mullankumouksen, jossa herätellään kaupunkilaisia biojätteen lajittelun tärkeyteen. Havis Amandan patsasta ympäröivälle aukiolle kipataan 6 000 kiloa ravinteikasta biomultaa, joka on syntynyt pääkaupunkiseudun asukkaiden ja kirkkonummelaisten lajittelemasta biojätteestä.

Tilaisuus alkaa Mantan kukituksella, jossa patsas saa päähänsä kauniin kukkaseppeleen kello 11.00. Paikalle tuodaan 1 000 orvokkia, jotka jaetaan kaupunkilaisten iloksi. Kukkia on tarjolla tuhannelle nopeimmalle. Mukaansa saa HSY:n biomultaa ja Orthexin kierrätysmuovista tehdyn kukkaruukun tai sangon. Tilaisuudessa jaetaan myös biojätepusseja. Paikalla on HSY:n ympäristöasiantuntijoita, jotka neuvovat esimerkiksi biojätteen lajittelussa.  “Mullankumouksen myötä haluamme käynnistää todellisen biojätteen lajittelun vallankumouksen. Pääkaupunkiseudun asukkaat lajittelivat vuonna 2021 yhteensä noin 45 000 tonnia biojätettä, mutta edelleen biojätteestä yli 60 prosenttia päätyy sekajätteen joukkoon. Se on sääli, sillä vain lajiteltu biojäte voidaan hyödyntää tehokkaasti multana ja biokaasuna”, sanoo HSY:n ympäristöasiantuntija Maija Palomäki.

Pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen alueelta kerätyt biojätteet käsitellään nykyaikaisella tekniikalla Espoon Ämmässuolla sijaitsevassa HSY:n ekoteollisuuskeskuksessa, jossa biojätteestä tehdään biomultaa ja biokaasua. Ravinteikasta multaa hyödynnetään muun muassa maataloudessa ja viherrakentamisessa.  Biojätteen lajittelu on helppo arkinen tapa, ja sillä on monia hyötyjä ilmaston sekä kiertotalouden näkökulmasta. Biojätteestä saadaan hyödynnettyä arvokkaat ravinteet, kuten fosfori ja typpi. Biojätteen kierrätys edistää ilmastotavoitteita, sillä siitä tehdään uusiutuvaa energiaa. Tämän lisäksi multa toimii hiilinieluna. Orvokkeja jaetaan kaupunkilaisille Mantan patsaalla perjantaina 20. toukokuuta kello 11.00–17.00.

Lähde: HSY

 

The post HSY kumoaa 6 000 kiloa biomultaa Mantan juurelle ja jakaa 1 000 orvokkia kaupunkilaisille appeared first on Vastuullisuusuutiset.fi.