Helsingin seudun ympäristöpalveluilla on kierrätyspalveluja eri tarpeisiin: Sortti-asema, Sortti-pienasema, Sortti-kontti vaaralliselle jätteelle, Sortti-keräysautot ja Sortti-nouto. Asukkaat voivat käyttää Sortti-palveluja suurimmalle osalle sellaisia jätteitään, joita joko ei kerätä suoraan kiinteistöiltä tai jotka eivät mahdu kiinteistön jäteastioihin. Poikkeuksia ovat muun muassa autonrenkaat, kotien lääkejäte ja räjähteet, joille on erilliset keräyspisteet. HSY toimittaa kerätyn materiaalin hyödynnettäväksi joko uusiotuotteiden tai kompostin valmistuksessa tai jätevoimalassa lämmön ja sähkön tuotannon raaka-aineena. Vaaralliset jätteet hävitetään asianmukaisella tavalla, kun niistä ensin otetaan talteen hyödynnettävät materiaalit.

HSY on nimennyt alueellisia kierrätyspalvelujaan uudelleen. Tavoitteena on, että asukkaat entistä helpommin tunnistavat ne ja saavat materiaalinsa kiertoon. Keskiössä on jo tunnetuksi tullut Sortti. Myös asioinnin kehittämiseen on panostettu. “Nyt kolme vuotta käytössä olleessa eSortti.fi-verkkopalvelussa asiakkaat voivat ilmoittaa ja tarvittaessa maksaa ennakkoon Sortti-asemalle tuomansa materiaalit. Verkkopalvelusta saa puhelimeen QR-koodin, joka toimii Sortti-aseman itsepalvelulaitteissa. eSorttia voi käyttää myös pelkästään apuna omien jätteiden hinnan arvioinnissa”, käyttöpäällikkö Marjut Mäntynen valistaa. Sortti-kortti on asiakaskortti, jonka haltija voi käyttää Sortti-asemien itsepalvelulaitteita sekä maksaa asiointinsa laskulla. Kuka tahansa asiakas voi vuokrata Sortti-peräkärryn viidellä eurolla kolmeksi tunniksi, jotta saa kuljetettua jätteensä Sortti-asemalle. HSY:n tavoitteena on lisätä kierrätystä ja nostaa yhdyskuntajätteen kierrätysaste 60 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella.

Sortti-asemat ovat kierrätysasemia, joihin asukkaat voivat tuoda omat käytöstä poistetut tavaransa ja romunsa. Asemalta ne päätyvät jatkokäsittelijöiden kautta kiertoon ja niistä saadaan aina jotain uutta ja hyödyllistä. Sortti-pienasema on ”miniversio” Sortti-asemasta, eli palveluiltaan suppeampi ja kooltaan pienempi kierrätysasema. Se sijaitsee Kierrätyskeskuksen Koivukylän toimipisteen yhteydessä. Sortti-kontit vaaralliselle jätteelle ovat kiinteitä keräyspisteitä, joihin asukkaat voivat tuoda kotiin kertyneitä vaarallisia jätteitä, kuten maalia, moottoriöljyä ja kemikaaleja. Kontit sijaitsevat eri puolilla pääkaupunkiseutua ja Kirkkonummea. Sortti-nouto on isojen esineiden maksullinen noutopalvelu sekä rikkinäisille että käyttökelpoisille tavaroille. Sortti-keräysautot kiertävät keväisin pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella. Asukkaat voivat tuoda autoille kodin vaarallista jätettä, metalliromua ja sähkölaitteita. Sortti-keräyskierros vaaralliselle jätteelle järjestetään syksyllä 2023 vasta toista kertaa ja kyseessä on vielä uuden palvelun testaus.

Lähde: HSY | STT info

The post HSY:n Sortti-palveluissa kerättiin viime vuonna yli 84 miljoonaa kiloa jätettä hyödynnettäväksi appeared first on Vastuullisuusuutiset.fi.