Kuhmossa paiskitaan töitä tulevien viikkojen aikana peräti viidellä koskella. Vieksin reitin kunnostusten takana on Metsähallitus yhdessä Vieksin kalaveden osakaskunnan ja Katerma VII kalaveden osakaskunnan kanssa. Kunnostusten tavoitteena on parantaa taimenien ja harjuksien elinoloja.

Kunnostettavat kosket ovat Kuurtajankoski, Konapinkoski, Hiidenkoski, Louhikoski ja Pitkäkoski. Työt alkavat maanantaina 24.7. ja kestävät arviolta kolme viikkoa. Aikanaan uittoperatut kosket kivetään uudelleen, ja koskiin rakennetaan taimenille ja harjuksille kutusorakoita ja pienpoikasalueita. Kosket siis palautetaan lähemmäs alkuperäistä kuntoaan.

”Todella hienoa, että kunnostukset päästään viimein toteuttamaan. Uskomme, että Vieksin reitin kalakannat tulevat tämän seurauksena vahvistumaan”, Vieksin osakaskunnan puheenjohtaja Jorma Kyllönen ja Katerma VII osakaskunnan puheenjohtaja Markku Tuohinen sanovat.

Kunnostukset ovat todellinen yhteisponnistus: Kuurtajankoski on Katerma VII osakaskunnan vesialuetta, Konapinkoski ja Hiidenkoski Vieksin osakaskunnan vesialuetta ja Louhikoski ja Pitkäkoski Metsähallituksen vesialuetta.

”Yhteistyö on sujunut todella kitkattomasti ja hanketta on viety eteenpäin yhteisvoimin. Osakaskunnilla oli merkittävä rooli erityisesti valmistelu- ja suunnitteluvaiheessa, kun taas Metsähallitus on ottanut enemmän vastuuta kunnostusten toteuttamisesta. Tämänkaltainen yhteistyö kalakantojen eteen on äärimmäisen arvokasta”, kalastuksen erityisasiantuntija Eero Hartikainen Metsähallituksesta kiittää.

Kunnostuksiin on saatu rahoitusta Lapin ELY-keskukselta sekä Sotkamon reitin kalatalousmaksuista. Kunnostussuunnitelmat on laatinut Kuopion Teho-Louhinta Oy, joka myös toteuttaa työt käytännössä. Kunnostuksiin tarvittavan sora- ja kiviaineksen toimittaa Kainuun Sora Oy. Kunnostusten aikaan maastossa liikkuu traktori ja kaivinkone.

Kunnostusten onnistumisen seurannasta vastaa Kainuun kalatalouskeskus, joka tulee seuraamaan tilannetta sähkökoekalastuksin.

Lähde: Metsähallitus

The post Kuhmossa kunnostetaan koskia – Vieksin reitille tulee kutupaikkoja taimenille ja harjuksille appeared first on Vastuullisuusuutiset.fi.