Naisiin kohdistuva väkivalta on maailmanlaajuinen ongelma, joka koskettaa meitä kaikkia. YK:n Oranssit päivät -kampanjaa vietetään joka vuosi 25.11.-10.12., naisiin kohdistuvan väkivallan pysäyttämiseksi. Kampanjan oranssi väri symboloi toivoa tulevaisuudesta, jossa elämä ilman väkivaltaa on jokaisen oikeus. YK:n Oranssit päivät -kampanjaa vietetään joka vuosi 25.11.-10.12., naisiin kohdistuvan väkivallan pysäyttämiseksi. Tänä vuonna vaaditaan konkreettisia tekoja häirinnän ja väkivallan lopettamiseksi. Jokaisella meistä on vastuu väkivallattoman ja häirinnästä vapaan yhteiskunnan luomisessa ja haitallisten asenteiden purkamisessa.

Usein seksuaalista häirintää ja väkivaltaa kokeneiden kokemuksia vähätellään ja uhreja syyllistetään. Väkivaltaa selitetään sen kohteeksi joutuneiden tyttöjen ja naisten käyttäytymisellä tai olemuksella sen sijaan, että tuomittaisiin itse väkivalta ja vaadittaisiin tekijää vastuuseen. Seksuaalinen häirintä ei ole koskaan harmitonta tai vain ”vitsi”. Se on sukupuolittuneen väkivallan muoto ja sen normalisoinnin on loputtava. Seksuaalinen häirintä ja väkivalta estävät naisia ja tyttöjä osallistumasta yhteiskuntaan sen täysimääräisinä jäseninä ja kaventavat naisten ja tyttöjen vaikuttamismahdollisuuksia ja asemaa. Tämä uhkaa naisten poliittista osallistumista, heikentää demokratiaa sekä vaikuttaa myös talouteen ja kaikkeen kehitykseen negatiivisesti. Naisia ja tyttöjä pyritään myös yhä useammin vaientamaan verkkoväkivallalla.

Sisäministeriön tekemän tutkimuksen mukaan naisiin kohdistuva väkivalta on toiseksi vakavin yleiseen turvallisuuteen vaikuttava tekijä, tehden Suomesta yhden EU:n vaarallisimmista maista naisille. Suomessa joka kolmas nainen kokee elämänsä aikana parisuhdeväkivaltaa, ja vuosittain ainakin 50 000 naista kokee seksuaalista väkivaltaa.

Oranssit päivät -kampanja kannustaa kaikkia toimimaan naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi. Kampanja alkaa kansainvälisenä naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä 25.11. ja loppuu ihmisoikeuksien päivänä 10.12. Vuosittain merkittäviä rakennuksia valaistaan oranssiksi naisiin kohdistuvan väkivallan esiin tuomiseksi. Globaalista energiatilanteesta johtuen tänä vuonna oranssina loistavia rakennuksia ei kuitenkaan nähdä. Kannustamme kuitenkin kaikkia osallistumaan Oranssit päivät-kampanjaan ja osoittamaan tukensa naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi sosiaalisessa mediassa jakamalla UN Women Suomen sosiaalisen median sisältöjä.

Lisätietoa myös muista tavoista osallistua kampanjaan täällä!

Lähde: UN Women Suomi

The post Naisen paikka on kaikkialla -ilman häirintää ja väkivaltaa appeared first on Vastuullisuusuutiset.fi.