Helsingin seudun ympäristöpalveluiden järjestämä poistotekstiilin keräys pääkaupunkiseudulla saa jatkoa. Käytöstä poistettujen, puhtaiden ja jatkojalostukseen kelpaavien tekstiilien maksuton vastaanotto jatkuu eri puolilla pääkaupunkiseutua myös vuonna 2023. Sen sijaan keräys Sortti-asemilla päättyy vuodenvaihteessa, mutta samaan aikaan avataan kaksi uutta keräyspistettä. Asukkaat ovat tuoneet tammi-lokakuun aikana kauppakeskuksissa järjestettyyn keräyskokeiluun sekä Sortti-asemille yhteensä 217 800 kiloa tekstiilejä. HSY:n poistotekstiilin keräys on jatkunut vilkkaana loppuvuoden aikana. Kymmeneen matalan kynnyksen keräyspaikkaan Espoossa, Helsingissä ja Vantaalla sekä muutamiin pop up -pisteisiin on tuotu tammikuun alusta ja lokakuun loppuun mennessä 131 200 kiloa poistotekstiilejä. HSY:n Sortti-asemille on samalla ajanjaksolla tuotu 86 600 kiloa poistotekstiiliä. Yhteismäärä 217 800 kiloa vastaa noin 1,5 miljoonaa t-paitaa. Kesällä oli luonnollisesti hiljaisempaa, mutta nyt loppuvuoden aikana keräysinto on ollut jopa kevättä korkeammalla. Pääosin samat keräyspaikat kauppakeskuksissa jatkavat ensi vuonna mutta uusiakin on luvassa, kertoo HSY:n hankepäällikkö Leena Tuominen. Uusin keräyspiste avattiin syyskuun lopulla Helsingin Kannelmäkeen, Kanneltalon aulaan, koska lähistöllä sijaitsevan Kauppakeskus Kaaren keräyskapasiteetti on usein loppunut kesken. Sen sijaan keräystoiminta loppuu Espoon Akseli Kirpputorilla. Vuoden 2023 alusta alkaen HSY avaa uudet poistotekstiilin keräyspisteet Helsingin Kyläsaaren ja Espoon Nihtisillan Kierrätyskeskusten yhteyteen.

Poistotekstiilin keräyksellä pyritään pidentämään tekstiilien elinkaarta sekä vähentämään sekajätteen määrää. Risainenkin vaate tai kangas kelpaa jatkojalostukseen, kunhan se on puhdas, kuiva ja hajuton. Vaikka kierrätys on tärkeää, se ei helpota riittävästi tekstiilien aiheuttamaa ympäristökuormitusta. Poistotekstiilin lajittelu on vain osittainen ratkaisu ja meidän kaikkien tulisi pyrkiä entistäkin vastuullisempaan kuluttamiseen. Pikamuodista on pyrittävä kestävyyteen. Kehitämme keräystoimintaamme ja seuraamme samalla, millaiseksi EU:n kestävä tekstiilistrategia kehittyy, toteaa ympäristöasiantuntija Hanna Tukiainen. Poistotekstiilien keräys on vuoden 2023 alusta alkaen alueellisten ja kunnallisten jätehuoltotoimijoiden vastuulla koko Suomessa. Euroopan komissio on alustavasti esittänyt, että EU:n jäsenmaissa siirryttäisiin tekstiilien tuottajavastuuseen vuodesta 2025 lähtien.

Keräyksen jatkuessa muissa kohteissa HSY lopettaa poistotekstiilin vastaanottamisen Sortti-asemillaan 31.12.2022. Asemille tänä vuonna tuotujen tekstiilien laatu ja jalostuskelpoisuus ovat laskeneet huomattavasti. Myös asemien keräysmäärät ovat vähentyneet. Lajittelemattomuuden ja epähygieenisyyden vuoksi suurin osa Sortti-asemien keräämästä tekstiilistä on valitettavasti päätynyt sekajätteeseen. Uudistuksen avulla takaamme, että keräystoiminta jatkuu asiakastoiveiden mukaisesti helpommin saavutettavissa paikoissa, kertoo käyttöpäällikkö Marjut Mäntynen. Sortti-asemien yhteydessä oleviin Kierrätyskeskuksen kontteihin voi jatkossakin tuoda uudelleenkäyttöön kelpaavia tekstiilejä ja tavaroita. Sen sijaan käyttökelvottomien poistotekstiilien keräys jatkuu toistaiseksi vain tutuissa farkkukuosisissa tekstiilirullakoissa sekä Kyläsaaren ja Nihtisillan Kierrätyskeskuksissa vuoden 2023 alusta alkaen. Huonokuntoiset tekstiilierät voi Sortti-asemilla lajitella sekajätteeseen, josta ne päätyvät hyödynnettäviksi energiana.

HSY:n alueen poistotekstiilin keräyspisteet ja lajitteluohjeet löytyvät osoitteesta: www.hsy.fi/tekstiili.

Lähde: HSY

The post Poistotekstiilin maksuton keräys jatkuu pääkaupunkiseudulla vuonna 2023 appeared first on Vastuullisuusuutiset.fi.