Muovipakkausten lajittelu muuttuu, kun kesäkuun alusta alkaen kotitaloudet voivat lajitella PVC:stä valmistetut muovipakkaukset muiden muovipakkausten mukana kiinteistön omaan lajitteluastiaan tai Rinki-ekopisteisiin. PVC-muovista valmistettujen pakkausten lajittelu muuttuu. Kesäkuun alusta alkaen ne voi lajitella muiden muovipakkausten tapaan. Kuten muutkin muovipakkaukset, PVC:stä valmistetut pyydetään lajittelemaan tyhjinä, puhtaina ja kuivina. Tavoitteena vähentää PVC-muovisten pakkausten määrää Suomessa entisestään

PVC:stä valmistettuja muovipakkauksia käytetään tällä hetkellä esimerkiksi lääkkeiden painopakkauksissa sekä satunnaisissa tuotteissa lämpömuovattuina pakkauksina. Vaikka niiden käyttö on jo tällä hetkellä vähäistä, tavoitteena on vähentää sitä entisestään. Suomen Uusiomuovi pyrkii tähän esimerkiksi nostamalla PVC-muovista valmistettujen pakkausten kierrätysmaksua muiden muovipakkausten kierrätysmaksuun verrattuna sekä kouluttamalla pakkauksia tuottavia yrityksiä käyttämään pakkauksissa muita muovilajeja. Muovipakkausten kasvava kierrätys edellyttää laadukasta lajittelua kotitalouksissa

Vuoden 2025 alusta tavoitteena on kierrättää käytetyistä muovipakkauksista vähintään 50 prosenttia. Lajittelu on pieni teko arjessa, mutta kun tarpeeksi moni lajittelee oikein, ympäristövaikutus kertautuu ja kierrätykseen saadaan riittävä määrä käytettyjä muovipakkauksia. Muovipakkausten kierrätysketjussa keräyksen laatu on keskeinen asia, joka korostuu määrien kasvaessa. Mitä enemmän ja paremmin kotitaloudet lajittelevat muovipakkaukset keräykseen, sen tarkemmin kierrätyslaitokset voivat erotella eri muovit korkealaatuisten uusiotuotteiden valmistukseen.

Näin lajittelet muovipakkaukset

  • Lajittele muovinkeräysastiaan vain pakkaukset, jotka ovat muovia. Muut muoviset esineet, kuten lelut tai tuotteet kuuluvat sekajätteeseen.
  • Tarvittaessa huuhtele muovipakkaus kylmällä vedellä tai pyyhkäise paperilla puhtaaksi.
  • Joskus pakkaus on sekoitus muovia ja muita materiaaleja. Jos suurin osa pakkauksen painosta on muovia, se kuuluu muovinkeräykseen.
  • Jos pakkaus koostuu monesta erilaisesta osasta, kuten korkista, kannesta tai pumpusta, irrota osat ja laita ne erikseen keräykseen.
  • Älä laita muovipakkauksia sisäkkäin keräysastiaan. Kun pakkaukset ovat irtonaisina, kierrätyslaitoksen tekniikka tunnistaa eri muovilaadut paremmin.

Lisää vinkkejä 

Lähde: Suomen Uusiomuovi

The post PVC-muovipakkaukset saa lajitella muovipakkausten keräykseen kesästä alkaen appeared first on Vastuullisuusuutiset.fi.