”Tulevaisuuden vaatekaappi” on Aalto-yliopiston asiantuntijoiden visio muoti- ja tekstiilialan kestävästä tulevaisuudesta. Tutkijoiden ja opiskelijoiden ratkaisuja esittelevä näyttely on esillä Euroopan parlamentin tiloissa Brysselissä joulukuun alussa, juuri kun EU:n tekstiilistrategia on parlamentin käsittelyssä. Sen tavoitteena on auttaa päätöksentekijöitä näkemään kokonaiskuva ja löytää tie kohti kestävää tekstiili-, vaatetus- ja muotiteollisuutta.

Planeetan kestävyys edellyttää mittavia muutoksia tekstiili-, vaatetus- ja muotiteollisuudessa. Materiaaleja, toimintamalleja ja vuorovaikutusta on katsottava ensisijaisesti kestävyyden näkökulmasta. Emme voi ennustaa tulevaisuutta, sen sijaan voimme yrittää vaikuttaa siihen. Miten voimme saada tämän päivän muotiteollisuuden tuhoisat toimintatavat loppumaan? Siirtyminen vanhentuneesta järjestelmästä kohti jotain uutta — systeeminen muutos — tarkoittaa samanaikaista vaikuttamista moniin eri osatekijöihin, toimintamalleihin ja vuorovaikutuksiin. Ihan ensimmäiseksi pitää kuitenkin uskaltaa ajatella toisin: millaista muodin tulevaisuutta haluamme rakentaa ja millaisia arvoja ja asioita se sisältäisi? Lähes kaikissa vaatteissa on vastuullisuuteen liittyviä ongelmia. Niin synteettiset, öljypohjaiset kuidut kuin monet luonnonkuidutkin ovat kytköksissä vakaviin sosiaalisiin ja ympäristöhaittoihin. Tekstiili-, vaatetus- ja muotiteollisuus käyttää valmistusprosessiensa eri vaiheissa tuhansia kemikaaleja, kuten torjunta-aineita, mikromuoveja, väriaineita ja tahrankestäviä pinnoitteita. Tarjolla on kuitenkin myös myrkyttömiä, ympäristö- ja käyttäjäystävällisiä ratkaisuja. Uusia ratkaisuja tarvitaan kiireellisesti korvaamaan nykyiset, haitalliset materiaalit ja prosessit.

Aalto-yliopistossa tehdään jatkuvasti kokeiluja vaateteollisuuden eri alueilla: työskentelemme älytekstiilien, bioteknologian ja uusien liiketoimintamallien parissa. Kun muotoilu, suunnittelu, liiketoiminta ja politiikka nivoutuvat toisiinsa, status quo voidaan murtaa ja rakentaa todellinen vaihtoehto vanhalle järjestelmälle, joka on pettämässä meidät. Tutkijamme tekevät “bioneerityötä” eli materiaalitutkimusta, jossa etsitään kestäviä ratkaisuja. Miten voisimme käyttää uudelleen ja kierrättää jo olemassa olevia materiaaleja Entä miten hyödyntää jätemateriaaleja Mikä on kuitua tai mistä olisi mahdollista tehdä kuitua Kenties metsästä? Vai osaisimmeko kasvattaa materiaaleja mikrobeista tai sienistä? Hämähäkin silkistä tai merilevästä?

”Tulevaisuuden vaatekaappi” -näyttely esittelee kestävää muodin tulevaisuutta muotiteollisuuden keskeisten osa-alueiden kautta esimerkkeineen:
-Muoti- ja tekstiiliteollisuuden siirtyminen kiertotalouteen
-Myrkyttömyys ja biopohjaiset ratkaisut
-Hidas muoti ja muodin todellinen arvo
-Vaateteollisuuden toimitus- ja arvoketjujen avoimuus ja jäljitettävyys
-Pakkaussuunnittelu ja uudet pakkausmateriaalit

Esittelyssä ovat muun muassa: Ioncell-kuitu, kukkajätteestä valmistettu Flaux-nahka (työ voitti EU:n myöntämän NEB Rising star -palkinnon) ja CHEMARTSin uudet biopohjaiset materiaalit; myrkyttömät ja biohajoavat Biocolours-värit, luonnollisesti aikaansaadut värit, kuten luonnonindigo sekä rakenteelliset värit, kuten puuglitter; modulaarinen muoti, aurinkokennotekstiilit ja mikrobeista valmistetut kuulokkeet.

Lähde: Aalto-Yliopisto

The post ”Tulevaisuuden vaatekaappi” – kestäviä ratkaisuja muoti- ja tekstiiliteollisuudelle appeared first on Vastuullisuusuutiset.fi.