Muuttolintujen kevät -äppi ilmestyi sovelluskauppoihin huhtikuussa. Äänittämällä lintujen laulua käyttäjä tukee korkeatasoisen tieteen tekemistä.
Jossain laulaa lintu, mutta mikä lintulaji on kyseessä? Tunnistamisen apuna voi nyt käyttää kotimaista sovellusta. Jyväskylän yliopistossa nimittäin kehitettiin älypuhelinsovellus, joka tunnistaa lintulajit niiden laulun perusteella. Tällä hetkellä sovellus tunnistaa 150 suomalaista lintulajia, mutta lajimäärää on tarkoitus kasvattaa ajan kuluessa. Vaikka sovellus julkaistiin vasta huhtikuussa, sille on kertynyt alle kuukaudessa jo noin 45 000 latausta, kertoo Jyväskylän yliopiston digipalveluiden pääarkkitehti Ari Lehtiö.

Esimerkiksi torstaina Muuttolintujen kevät -sovellus oli ensimmäisellä sijalla sovelluskauppa App Storen listauksessa, johon on lueteltu Suomen tämän hetken suosituimmat ilmaiset sovellukset. Taakse jäi esimerkiksi Eurovision Song Contest -sovellus. Bongauksiakin on jo tehty ahkerasti. Lehtiö arvioi, että käyttäjien tekemiä havaintoja olisi kaikkiaan jopa kaksi miljoonaa. – Kartta näytti keskiviikkona noin 200 000 havaintoa, jotka ovat yli 90 prosentin lähes varmoja havaintoja. Luvun voi oikeastaan kertoa kymmenellä, jotta saadaan mukaan kaikki havainnot.

Ari Lehtiö työskentelee Jyväskylän yliopiston digipalveluissa. Hän vastaa sovelluksen kehittämisestä. Jyväskylän yliopiston lisäksi hankkeessa ovat mukana Yle, Tieteen tietotekniikan keskus CSC ja akatemiaprofessori Otso Ovaskaisen tutkimusryhmä. – Olihan tämä aikamoinen rutistus, toteaa Lehtiö. Sovelluksesta on iloa käyttäjille, mutta se tuo arvokasta tietoa myös tutkijoille. Havainnot auttavat tutkijoita saamaan tietoa esimerkiksi siitä, milloin mitkäkin muuttolinnut saapuvat Suomeen. Tutkimusta auttaa myös se, että havaintoja tehdään eri puolilta Suomea. Lintuja on bongattu niin etelässä kuin pohjoisessa.

Käyttämällä sovellusta käyttäjät ikään kuin huomaamattaan ovat mukana tieteen tekemisessä. – Kehityksessä on kaikki voittaa -tilanne. Käyttäjät pääsevät metsään ja tekevät omia havaintoja, mutta puolivahingossa tukevat myös korkeatasoista tieteen tekemistä, sanoo Lehtiö. Kädessä puhelin, jossa on auki Muuttolintujen kevät -sovellus.

Keskiviikkona myös Jyväskylän Normaalikoulun 2C-luokan lapset olivat mukana luomassa tiedettä. Esimerkiksi Ellen Härmä tutustui uusiin lintulajeihin. – Olemme äänittäneet, ja sovelluksesta on löytynyt lintuja aika hyvin, kertoo Härmä. Vaikka hän ei seuraakaan lintuja aktiivisesti, Härmä tunnistaa ilman sovellusta jo esimerkiksi kuovin, sinisorsan ja punatulkun. Hän haluaisi oppia tunnistamaan vielä haikaran. Jyväskylän Normaalikoulun luokanopettaja Susanne Roosin mukaan oppimisympäristöä pyritään laajentamaan luontoon niin paljon kuin mahdollista. Hän uskoo, että sovelluksesta on hyötyä myös opetuksessa. – Autenttisessa ympäristössä pystyy havainnoimaan paremmin, kuin kuvasta ja kirjasta, toteaa Roos.

Akatemiaprofessori Ovaskainen sai hiljattain 150 000 euron rahoituksen Euroopan tiedeneuvostolta, mikä auttaa sovelluksen kehittämisessä. Tällä hetkellä Muuttolintujen kevät on saatavilla ainoastaan Suomen sovelluskaupoista. Lehtiön mukaan sovelluksessa on kuitenkin ainekset myös maailmanlaajuiseksi hitiksi. Havaintoja on tehty myös ulkomailla, kuten Islannissa ja Kyproksella. Portugaliin kuuluvalla Madeiran saarella oli torstaihin mennessä bongattu muun muassa kangaskiuru, mustarastas ja tuulihaukka. – Miksipä ei Jyväskylästä voisi tulla sovellusta, joka voisi olla käytössä myös maailmanlaajuisesti, pohtii Lehtiö.

Lähde: Yle

The post Uusi suomalainen sovellus tunnistaa jopa 150 lintulajia laulun perusteella appeared first on Vastuullisuusuutiset.fi.