Neljä kuukautta kestäneen käyttökauden aikana yli 13 300 kalaa ylitti Paltamossa sijaitsevan Leppikosken vesivoimalaitoksen Kalasydän-kalatien avulla. Hydraulinen Kalasydän-kalatie laskettiin veteen voimalaitoksen alapuolelle kesäkuun alussa, ja sen käyttökausi päättyi lokakuun puolivälissä, jolloin laite nostettiin ylös vedestä. ”Tämä oli ensimmäinen vuosi, kun Kalasydän oli käytössä koko kalojen ylösvaelluskauden ajan. Käytöstä saadut hyvät tulokset kertovat, että ylösvaellusratkaisu sopii hyvin Leppikosken vesivoimalaitokselle”, Fortumin ympäristöasiantuntija Elisa Puuronen kuvaa. Voimalaitoksen ylittäneisiin kaloihin lukeutui muun muassa siikoja, ahvenia, muikkuja, kuhia sekä lahnoja ja särkiä. Uhanalaisia järvitaimenia vaelsi voimalaitoksen yli kaikkiaan 22.

Kalasydämen on määrä olla jälleen käytössä vuonna 2023. Ensi vuoden käyttökauden aikana Leppikoskella on myös määrä tehdä tutkimusta, jossa tutkitaan voimalaitoksen alapuolelle nousevan järvitaimenkannan kokoa ja kalasydämen tehokkuutta. Tutkimuksesta vastaa Luonnonvarakeskus. ”Tutkimuksen myötä saamme tietoa Leppikosken vesivoimalaitokselle nousevan järvitaimenkannan tilasta. Se auttaa meitä arvioimaan tarvittavia tukitoimenpiteitä taimenkannan vahvistamiseksi ja mahdollisesti myös Kalasydämen toiminnan jatkokehittämiseksi”, Puuronen kertoo.

Leppikosken vesivoimalaitoksen Kalasydän-kalatie on osa Oulujärven uhanalaisen järvitaimenen luonnonkierron vahvistamiseksi toteutettavaa toimenpidekokonaisuutta. Toimenpiteet keskittyvät Hyrynsalmen reitille, jossa sijaitsevat Oulujoen vesistön kalatiestrategian kärkikohteet. Kokonaisuuteen kuuluu myös esimerkiksi järvitaimenen elinkierrolle tärkeiden elin- ja lisääntymisalueiden kunnostukset, järvitaimenen pienpoikasistutukset sekä Leppikosken yläpuolella sijaitsevalle Seitenoikean vesivoimalaitokselle suunniteltava ohitusratkaisu.

Lähde: Fortum | Cision

The post Yli 13 300 kalaa ylitti Leppikosken vesivoimalaitoksen Kalasydän-kalatien kautta – ensi vuonna toteutetaan järvitaimenten ylösvaellustutkimus appeared first on Vastuullisuusuutiset.fi.