Pääkaupunkiseudun startup-ekosysteemi menestyy kansainvälisessä vertailussa ja on saanut ulkomaiset sijoittajat liikkeelle. Suorituskyvyltään pääkaupunkiseudun startup-ekosysteemi arvioitiin tuoreessa raportissa Euroopan neljänneksi parhaaksi.

Startup Genomen Lontoon Tech Week -tapahtumassa 14.6.2022 julkaisema Global Startup Ecosystem 2022 -raportti (GSER) listaa maailman parhaat startup-ekosysteemit. Helsinki sijoittui Euroopan neljän parhaan kaupunkiseudun joukkoon arvioitaessa startup-ekosysteemin kokoa ja suorituskykyä rahoituksen ja yritysmyyntien arvon perusteella. Euroopan kärkikymmenikköön pääkaupunkiseudun startup-ekosysteemi luokiteltiin myös lahjakkuuksien, kokemuksen ja varhaisen vaiheen rahoituksen sekä sijoittajien aktiivisuuden perusteella.

Raportin mukaan Helsingin seudun ekosysteemissä on luotu viimeisen 2,5 vuoden aikana arvoa 23 miljardin euron edestä. Varhaisen vaiheen rahoitusta pääkaupunkiseudulla saatiin puolestaan 886 miljoonaa euroa, kun maailmanlaajuinen keskiarvo jäi 641 miljoonaan euroon.

Helsingin seudun startupit menestyivät odotetusti tekoäly-, digiterveys, big data-, analytiikka- ja pelialoilla. ”Pääkaupunkiseutu tarjoaa innovaatiota, joita maailma tarvitsee. Uskomme luottamukseen perustuvaan ja radikaalisti monialaiseen yhteistyöhön, joka kuljettaa kohti päämäärätietoista kasvua. Innovaatiota ajaa voimaantuneiden ihmisten hyvinvointi”, Espoon elinkeinojohtaja Harri Paananen toteaa.

Helsingin seutu houkuttelee startup-yrityksiä elämänlaadun, kykyjen tavoittavuuden ja liiketoiminnan helppouden ansiosta. Startup Genomen Global Startup Ecosystem (GSER) on maailman kattavin, dataan perustuva startup-tutkimus, jossa on analysoitu yli 280 yrittäjyysinnovaatioekosysteemiä ja 3 miljoonaa startup-yritystä. Raportti sisältää 140 johtavan ekosysteemin luokituksen sekä yrityksen perustajakeskeisiä artikkeleita johtavilta asiantuntijoilta.

NewCo Helsingin kasvuyritystiimi on ollut mukana kehittämässä Helsingin seudun startup-ekosysteemiä noin kymmenen vuoden ajan. Se tekee tiivistä yhteistyötä muun muassa Suomen bisnesenkeliverkosto FiBANin kanssa. ”Pitkäjänteinen työ eri toimijoiden välillä tuottaa hedelmää. Kasvu näkyy myös suomalaisten startupien rahoituksessa: pääomasijoituksista 71 prosenttia tuli viime vuonna ulkomaisilta sijoittajilta”, kertoo NewCo Helsingin palvelupäällikkö Timo Helenius.

Helenius uskoo, että startup-yrityksiä ja sijoittajia kiinnostaa Suomessa ja pääkaupunkiseudulla ihmislähtöinen työskentelytapa. ”Esimerkiksi Englannissa ja Ranskassa on paljon hierarkisempia toimintamalleja. Meillä yrityskulttuuri on välittömämpi. Slush ja Arctic15 ovat kansainvälisestä näkökulmastakin katsottuna merkittäviä startup-tapahtumia, jotka ovat vielä entisestään lisänneet pääkaupunkiseudun houkuttelevuutta.”

NewCo Accelerator tarjoaa startupeille pitkäkestoista ja henkilökohtaista valmennusta. Palvelun tarkoituksena on auttaa yrityksiä löytämään rahoitusta, kansainvälisiä yhteistyökumppaneita ja yhdistämään startup-ekosysteemin toimijoita toisiinsa. Tutustu NewCo Helsingin startup- ja ekosysteemipalveluihin tästä.

Lähde: Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

 

The post Helsingin seudun startup-ekosysteemi tuotti arvoa 23 miljardin euron edestä kahdessa ja puolessa vuodessa appeared first on Vastuullisuusuutiset.fi.