llmatieteen laitos aloitti marraskuun alussa energiasääennusteiden julkaisemisen. Energiasääennuste julkaistaan Twitter-palvelussa Ilmatieteen laitoksen @meteorologit-tilillä kahdesti viikossa, maanantaisin ja torstaisin. Viimeisimmän, torstaina 17.11.2022 julkaistun, ennusteen mukaan energiasää on tämän viikon alussa huono. Energiasääennuste kuvaa säätilan vaikutusta energian tuotantoon ja kulutukseen. Hyvän energiasään aikana sääolosuhteet ovat Suomessa suotuisat energiatasapainolle ja matalalle sähkönhinnalle. Kun energiasää on hyvä, pörssisähkön hinta on yleensä maltillinen. Tieto energiasäästä auttaa kuluttajia muun muassa suunnittelemaan sähkönkulutusta.

Ennusteessa on kolme eri tasoa, jotka on määritelty näin: Hyvä energiasää on Voimakasta tuulta ja vuodenaikaan nähden tavanomaista lämpimämpää sekä heikkoa tai kohtalaista tuulta ja vuodenaikaan nähden huomattavasti tavanomaista lämpimämpää. Tavanomainen energiasää on Voimakasta tuulta ja vuodenaikaan nähden tavanomaista kylmempää, kohtalaista tuulta ja vuodenaikaan nähden tavanomainen lämpötila sekä heikkoa tuulta ja vuodenaikaan nähden tavanomaista lämpimämpää. Huono energiasää on heikkoa tuulta ja vuodenaikaan nähden tavanomaista kylmempää, kohtalaista tuulta ja vuodenaikaan nähden huomattavasti tavanomaista kylmempää sekä liian voimakas myrsky.

Energian ja esimerkiksi sähkön kulutukseen vaikuttaa eniten ulkoilman lämpötila. Energiankulutuksen osalta ennusteessa huomioidaan vain lämpötila. Mitä kylmempi talvella on, sitä enemmän energiaa kuluu lämmitykseen. Kesällä energiaa kuluu puolestaan ilmastointiin, mikäli on lämmintä. Energiasääennusteessa huomioidaan vain tuulivoima, koska se on Suomessa merkittävin sääriippuvainen energiantuotantomuoto. Tuulivoimaloita on paljon länsirannikolla ja Pohjanmaalla, joten niiden alueiden tuuliolosuhteilla on suuri merkitys sähköntuotantoon. Suomessa on toki myös vesivoimaa, mutta vesivarannot muuttuvat säätä hitaammin viikkojen tai kuukausien aikajänteellä. Aurinkovoiman merkitys on pimeisiin vuodenaikoihin vähäinen, ja aurinkovoimaloita on Suomessa vielä melko vähän.

Lähde: MT

The post Ilmatieteen laitokselta uusi energiasääennuste kahdesti viikossa appeared first on Vastuullisuusuutiset.fi.