Sosiaaliset kohtaamiset ja verkostoituminen ovat oleellinen osa Jyväskylän kansainvälistä kesäkoulua. Parin vuoden tauon jälkeen kesäkoulu päästään jälleen järjestämään paikan päällä – joillekin kursseille on tänäkin vuonna mahdollista osallistua myös etänä. Ohjelmassa on myös kaksi kaikille avointa yleisöluentoa.

Jyväskylän kansainvälinen kesäkoulu on vuosittain järjestettävä kahden viikon mittainen intensiivijakso, joka kokoaa Jyväskylään satoja opiskelijoita ympäri maailman, tänä vuonna jo 31. kerran. Kesäkoulu järjestetään 8.–19.8.2022 hybridisti eli osa kursseista paikan päällä ja osa etäyhteyksin.

Kesäkoulu tarjoaa erikoiskursseja nuorille tutkijoille, jatko-opiskelijoille sekä maisterivaiheen opiskelijoille. Osa luennoista striimataan ja tallennetaan, jotta osallistujien on helppo osallistua kursseille paikasta riippumatta. ”Hybridiopetuksen integroiminen osaksi kesäkoulua on merkittävä askel kesäkoulun historiassa. Pystymme sen avulla tarjoamaan huippuluokan kansainvälistä opetusta myös niille, jotka eivät syystä tai toisesta pysty matkustamaan paikan päälle Jyväskylään”, kommentoi kesäkoulun puheenjohtaja Jani Moilanen.

Ohjelmaa täydentää nyt toistamiseen järjestettävä posterisessio sekä sosiaalinen ohjelma, jota järjestetään vain paikan päällä, muun muassa saunoen ja lautapelejä pelaillen. ”Yksi kesäkoulun tärkeimmistä asioista on verkostoituminen ja sosiaalisten kontaktien luominen”, kesäkoulun koordinaattori Sanna Patja perustelee ratkaisua. Kesäkoulussa järjestetään 20 kurssia biologian- ja ympäristötieteen, fysiikan, kemian, matematiikan, tilastotieteen, nanotieteen, informaatioteknologian ja tietotekniikan aloilta.

Yksi järjestettävistä kursseista on ”Spektroskopiaa nanoskaalassa”, jolla perehdytään skannaavan optisen lähikenttämikroskoopin (SNOM) teoriaan, toimintaperiaatteeseen ja käyttötarkoituksiin nanokokoisten rakenteiden kuvantamisessa ja spektroskooppisessa tutkimuksessa.

Hybridiuhkia käsittelevä kurssi “Hybridiuhkamaisema: kulttuuri ja sodan muuttuva luonne” järjestetään yhteistyössä Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksen kanssa. Kurssilla tutkitaan muun muassa kulttuuria hybridikriisin vaikutuksen indikaattorina, verrataan autoritaaristen valtioiden ja demokraattisten valtioiden strategisia kulttuureita sekä arvioidaan, miten kulttuuri vaikuttaa politiikkaan ja strategioihin.

Sosiaalisen ohjelman ja kurssien lisäksi kesäkoulun ohjelmaan sisältyy kaksi yleisöluentoa. Ensimmäinen luennoista käsittelee kiertotaloutta, ja sen pitää kemian kiertotalouden professori Ari Väisänen suomeksi. ”Kemialla on vahva rooli kiertotaloudessa, sillä se mahdollistaa biomassojen tehokkaan hyödyntämisen muun muassa biopolttoaineiden raaka-aineena”, Väisänen kertoo. Toisella, englanninkielisellä yleisöluennolla Hewlett-Packardin työntekijät kertovat suurteholaskennasta ja supertietokoneiden historiasta, nykytilasta ja tulevaisuudesta.

Kesäkoulun järjestävät Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellinen ja informaatioteknologian tiedekunta. Kesäkoulun koko ohjelma on luettavissa osoitteessa www.jyu.fi/summerschool .

Lähde: Jyväskylän yliopisto

 

The post Jyväskylän kansainvälinen kesäkoulu yhdistää luonnontieteet ja teknologian – Ohjelmassa myös yleisöluennot kiertotaloudesta ja suurteholaskennasta appeared first on Vastuullisuusuutiset.fi.