Luonnonvarakeskuksen (Luke) patentoitu vertikaaliviljelyratkaisu mahdollistaa pitkävartisten kasvien tuottamisen kontrolloidussa ympäristössä. Vihannesten kerrosviljelyssä ei ole mitään uutta, ja salaatteja ja yrttejä on kasvatettu kerroksittain jo vuosia. Luken kehittämä teknologia vie vertikaaliviljelyä harppauksen eteenpäin monipuolistamalla kasvivalikoimaa: kerroksittain voidaan kasvattaa kustannustehokkaasti esimerkiksi kurkkua tai proteiinipitoista papua; vihanneksia, joilla on myös ravitsemuksellista merkitystä. ”Kehitimme teknologiaa, jolla voidaan viljellä salaattien ja yrttien lisäksi tuhdimpia kasveja. Useissa ravitsemussuosituksissa kannustetaan lisäämään kasvisten syöntiä. On tärkeää, että niiden tuotanto voidaan turvata myös tulevaisuudessa”, Luken erikoistutkija Titta Kotilainen kertoo. Luke on patentoinut teknologian useissa maissa. Ainutlaatuinen ratkaisu odottaa jatkokehitystä ja laajaa käyttöönottoa. ”Vastaavaa ratkaisua köynnöstäville kasvelle ei ole vielä markkinoilla. Ruoantuotanto on murroksessa, ja Luke etsii nyt kumppaniyritystä viemään pitkälle kehitetyn teknologian tulevaisuuden kasvinviljelymarkkinalle”, IPR-päällikkö Pauli Saarenketo Lukesta sanoo.

Vertikaaliviljelyssä suljettu kasvatusympäristö mahdollistaa ilmasto-olosuhteista riippumattoman kasvintuotannon sekä tuotteiden puhtauden ja turvallisuuden, sää- ja satoriskin hallinnan, tuotannon tehostumisen ja tasaisuuden. ”Vertikaaliratkaisussa kasveja voidaan tuottaa ympäri vuoden alueilla, joilla viljely ei muuten onnistu. Luken teknologia on lisäksi skaalattavissa pienistä viljelmistä laajempaan tuotantoon, ja vertikaaliviljelmän voi pystyttää vaikka keskelle kaupunkia”, Kotilainen sanoo. Ruokakasvien lisäksi Luken teknologia taipuu esimerkiksi sääolosuhteille ja tuholaisille herkän humalan kasvatukseen. ”Bisnesmielessä humala on merkittävä kasvi.”

Maatalousmaan hupeneminen ja ilmastonmuutoksen mukanaan tuovat sääolosuhteiden vaihtelut ja satoja tuhoavat hyönteiset ovat pakottaneet etsimään ratkaisuja ruoan tuottamiseksi yhä suuremmalle väkimäärälle. ” Ikävä kyllä viljely muuttuu tulevaisuudessa yhä hankalammiksi, kun ilmastonmuutos etenee. Perinteinen ja solumaatalous eivät ole ainoita ratkaisuja ruokaturvan takaamiseksi”, Luken Senior Customer Manager Lotta Heikkilä sanoo. ”Tarvitsemme ruoantuotannon edelläkävijöitä, jotka ovat valmiita kehittämään vertikaaliviljelystä uutta liiketoimintaa, jolla voidaan selättää jatkuvasti muuttuvan tuotantoympäristön haasteita.”

Lähde: Luke

The post Katse ylöspäin – Pitkävartisten kasvien viljelyyn varmuutta vertikaaliratkaisuista appeared first on Vastuullisuusuutiset.fi.