Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) lopuissakin omistajakunnissa aletaan kerätä poistotekstiiliä eli käyttökelvottomia vaatteita ja kodintekstiilejä kiinteillä keräyspisteillä marraskuun aikana. Marttilaan, Maskuun, Mynämäelle, Nousiaisiin ja Ruskolle LSJH:n kiinteä poistotekstiilin keräyspiste sijoitetaan yhdelle alueen Rinki-ekopisteistä 17. marraskuuta. “Poistotekstiiliä aletaan kyseisissä kunnissa kerätä sellaisella Rinki-ekopisteellä, jonka LSJH on vuokrannut pakkauskierrätys Ringin käyttöön”, kertoo LSJH:n keräys- ja logistiikka-asiantuntija Oskari Pokela.

Poistotekstiilin keräyspisteet ovat Marttilassa Metsäniityntie 9:n, Maskussa Keskuskaari 7:n, Mynämäessä Nihattulantien, Nousiaisissa Mietoistenkujan ja Ruskolla Ohjaluodontie 2:n Rinki-ekopisteillä. Poistotekstiiliä kerätään ekopisteillä sinisissä metallisissa keräysastioissa. “Poistotekstiilin keräysastiat tunnistaa siitä, että niissä on poistotekstiilin lajitteluohje sekä tietysti LSJH:n logo”, Pokela opastaa. Kaikilla uusilla keräyspisteillä kerätään poistotekstiilin lisäksi myös käyttökelpoista lahjoitustekstiiliä. “On tärkeää lajitella tekstiilit oikeisiin astioihin: lahjoitustekstiiliksi sopivat hyväkuntoiset ja käyttökelpoiset tekstiilit. Poistotekstiiliin taas kuuluu lajitella esimerkiksi rikkinäiset vaatteet ja kodintekstiilit, joita ei voi enää uudelleenkäyttää sellaisenaan”, Pokela neuvoo. Keräysastioista poistotekstiili matkaa LSJH:n lajittelulaitokselle, jossa yhtiön ammattilajittelijat etsivät jokaiselle poistotekstiilille parhaan kiertotalouden mukaisen kierrätysratkaisun. Osa tekstiilistä soveltuu raaka-aineeksi sellaisenaan, osa jalostuu kierrätyskuiduksi. “Poistotekstiileistä tehtyä raaka-ainetta käytetään muun muassa vaatteiden, kodintekstiilien ja villalangan valmistukseen. Siitä on tehty myös kuitukankaita, eristemateriaalia sekä täytettä huonekaluihin. Raaka-aineelle on myönnetty Avainlippu-merkki”, Pokela kertoo.

Uusien keräyspisteiden myötä toimialueella on jo yli 40 LSJH:n ylläpitämää kiinteää poistotekstiilin keräyspistettä. Poistotekstiiliä kerätään kaikilla LSJH:n lajitteluasemilla sekä yhteistyökumppanien keräyspisteillä niin ulko- kuin sisätiloissa ja nyt myös ekopisteiden yhteydessä. Poistotekstiiliä voi lisäksi viedä toimialueella liikkuviin kiertäviin keräyksiin Pop up -lajitteluasemalle ja liikkuvaan lajitteluasemaan Siiraan, joiden aikataulut löytyvät muun muassa LSJH:n kotisivujen tapahtumakalenterista. “Kannattaa tarkistaa kotia, työpaikkaa, harrastuspaikkaa ja käyttämiänsä asiointipaikkoja lähimmät poistotekstiilin keräyspisteet osoitteesta www.kierratys.info ja viedä poistotekstiilit keräykseen vaikkapa työmatkan varrella”, Pokela vinkkaa.

Lähde: Lounais-Suomen Jätehuolto

The post Kiinteä poistotekstiilin keräyspiste loppuihinkin LSJH:n omistajakuntiin appeared first on Vastuullisuusuutiset.fi.