Meriaura Groupiin kuuluva VG-EcoFuel valmistaa elintarviketeollisuuden sivuvirroista ja ravintoloiden paistorasvoista biopolttoainetta, jota käytetään yritysryhmän rahtialuksilla. Käytetyn paistorasvan kierrätyspalvelu on ravintoloille täysin ilmainen. Keräilyn ravintoloista hoitaa yhteistyökumppaniyritys, naantalilainen Port Master Oy.

“Logistista tehokkuutta ja palvelua ravintoloille on saatu parannettua sillä, että ravintolat voivat kierrättää meidän kauttamme myös kahvinporonsa, jotka jatkojalostetaan kasvualustaksi ja -ravinteiksi. Samalla kun noudamme öljyastian, tuomme tyhjän ja puhtaan astian tilalle. Kahvinporoastiat kulkevat samassa kyydissä ja vaihtuvat samalla käynnillä”, kertoo Port Master Oy:n toimitusjohtaja Jani Urponen.

Voisi sanoa, että kyseessä on täydellinen malliesimerkki kiertotalouden arvoketjusta. Ravintolat, grillit ja leipomot pääsevät helposti ja ilman kustannuksia eroon jätteistään ja saavat käyttää VG-EcoFuelin kierrätysmerkkiä, joka viestii vastuullisesta yrityksestä. Kierrätysraaka-aine kuljetetaan suuremmissa erissä käsiteltäväksi tuotantolaitokselle Uuteenkaupunkiin, josta se viedään mm. Meriauran rahtialuksille, jotka tankkaavat biopolttoainetta Suomen satamissa käydessään. Laivan ajaessa bioöljyllä päästöjä voidaan pienentää jopa 97,7 % fossiilisiin polttoaineisiin verrattuna. Ilmastonmuutoksen torjunnan lisäksi kotimainen polttoaine tukee Suomen huoltovarmuutta ja kansantaloutta.

“Keräilemme paistorasvoja ja kahvinporoja tällä hetkellä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Pirkanmaan, Päijät-Hämeen, Satakunnan ja Pohjois-Pohjanmaan seudun ravintoloista, mutta olemme laajentamassa toimintaa myös muualle Suomeen. Keräilypisteitämme on myös rasvojen hankintapaikoissa, kuten tukuissa, joihin asiakkaat voivat helposti tuoda käyttämänsä rasvat hakiessaan uudet”, kertoo VG-EcoFuelin liiketoiminnasta vastaava Ville Jussila.

Lähde: Editor Helsinki Oy / wematchu.com

The post Port Master: Ravintoloiden jätteet kiertävät ympäristöystävälliseksi polttoaineeksi appeared first on Vastuullisuusuutiset.fi.