Kansainväliseen AGCO-konserniin kuuluva AGCO Power on historiansa merkittävimpien julkistusten äärellä. Maatalouden kestävä kehitys vaatii työkoneiden päästöjen radikaalia vähentämistä, ja konseptivaiheessa olevat uudet teknologiat tarjoavat siihen käytännönläheisiä ratkaisuja. ”Olemme saaneet vuosien tutkimus- ja kehitystyön siihen pisteeseen, että AGCO-konserni laajentaa tulevaisuudessa tuoteteknologiaansa dieselmoottoreiden lisäksi laajalla kirjolla vaihtoehtoisilla polttoaineilla toimivia moottoreita ja sähköisiä ratkaisuja”, Nokian Linnavuoressa sijaitsevan AGCO Powerin moottoritehtaan tuotekehitysjohtaja Kari Aaltonen kertoo. AGCO Powerilla on päävastuu AGCOn voimantuoton tuotekehityksestä. AGCO Powerin kehittämät ja valmistamat moottorit toimivat voimanlähteinä useissa maailman johtavissa traktorimerkeissä, kuten esimerkiksi Fendtissä, Valtrassa ja Massey Fergusonissa. Moottoritehtaalla kehitetään ratkaisuja eri työkoneisiin vastaamaan maanviljelijöiden tarpeita esimerkiksi sähköakkujen, vedyn, metaanin ja metanolin avulla. Yhtiön historian merkittävimmät kestävän kehityksen voimantuoton prototyypit ovat kaikkien nähtävillä Saksassa marraskuussa pidettävillä Agritechnica-messuilla.

Tulevaisuuden päästövähennyksiin ei ole vain yhtä ratkaisua. ”On hyvin tärkeää panostaa tutkimukseen ja kehitykseen sekä selvittää monenlaisia vaihtoehtoja. Käynnissä on rinnakkain monia eri tuotekehityslinjoja, joiden tuotteet tulevat täydentämään toisiaan. Tarkoituksenmukaisin ratkaisu riippuu käyttökohteesta ja asiakkaan tarpeista”, AGCO Powerin tuotekehitysjohtaja Kari Aaltonen toteaa. Kaikki nykyiset AGCO Powerin moottorit ovat täysin yhteensopivia uusiutuvan HVO-tyyppisen (hydrotreated vegetable oil) dieselin kanssa. HVO vähentää kasvihuonepäästöjä noin 75–95 prosenttia fossiiliseen dieselpolttoaineeseen verrattuna. Uusin moottoriperhe, AGCO Power CORE, on suunniteltu myös tulevia energiamuotoja ajatellen.

AGCO Power esittelee Agritechnica-messuilla Hannoverissa CORE-moottoriperheen seuraavan mallin, taloudellisen ja vähäpäästöisen CORE 50:n. Moottoriperheen esikoinen CORE75 voitti vastikään kansainvälisesti arvostetun Diesel Progress Summit Awardsin ”Engine of the Year” -kategorian muun muassa poikkeuksellisen hyvän polttoainetaloudellisuutensa ansiosta. Samaan CORE-alustaan perustuu myös messuilla näytteillä oleva CORE50 eHydrogen-vetyhybridimoottorin prototyyppi. Siinä vetypolttomoottorin jatkuvaa voimantuottoa täydentää mm. kuormituspiikeissä sähkön lisäteho. ”Esittelemme myös polttokennopohjaisen e100 Vario Range Extender -konseptin, joka kaksinkertaistaa Fendtillä jo mallistossa olevan sähköisen traktorin toiminta-ajan neljästä kahdeksaan tuntiin. Laitteisto muuntaa fossiilivapaasti tuotettua metanolia vedyksi ja edelleen akkuja lataavaksi sähkövirraksi”, Kari Aaltonen sanoo.

Sähkö on kasvavassa roolissa tulevaisuuden maanviljelyssä. Tätä kehitystä tukee AGCO Powerin messuilla esittelemä Microgrid-konsepti, jolla maatila voi toteuttaa oman älykkään sähköverkon. Microgrid-konseptissa sähköä saadaan keskeytyksettömästi kulloinkin edullisimmasta lähteestä – valtakunnanverkosta, tuuli- tai aurinkovoimalasta, omalla voimanlähteellä toimivasta generaattorista tai akustosta. Microgrid sisältää älyn, joka ohjaa energian lähteitä sekä varastointia. Uusiutuvan sähkön varastointi on myös osa puhtaampaa maataloutta. Microgridiin voi esimerkiksi liittää sähköajoneuvojen latauspisteen, ja AGCO Powerin osastolla nähdään Fendt e100 Vario -sähkötraktoriin tarkoitettu akkupaketti. 700 voltin ja 100 kWh nestejäähdytteinen akusto tarjoaa korkeaa suorituskykyä ja kapasiteettia maatalouden tarpeisiin.

Lähde: AGCO Power | STT info

The post Suomalainen tuotekehitys mullistaa maailman maataloutta – AGCO Power esittelee uusia ratkaisuja työkoneiden päästöjen vähentämiseksi appeared first on Vastuullisuusuutiset.fi.