Biojäte ja muovipakkaukset muodostavat edelleen suurimman osan lounaissuomalaisen kotiroskapussin sisällöstä. Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) toukokuussa tekemän koostumustutkimuksen mukaan biojätettä on alueen polttokelpoisen jätteen seassa edelleen yli kolmannes ja muovipakkauksia miltei 14 prosenttia.

Vaikka lajittelusta puhutaan paljon ja mahdollisuudet lajitella ovat lisääntyneet, muodostavat biojäte ja muovipakkaukset yhä suurimman osan kotiroskapussin eli polttokelpoisen jätteen roskiksen sisällöstä. Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) toimialueella syntyvien roskapussien koostumusta selvitettiin toukokuussa järjestetyssä koostumustutkimuksessa. Topinojan jätekeskuksessa avattiin pussi kerrallaan kotitalouksien polttokelpoisen jätteen roskapusseja ja lajiteltiin niiden sisältö eri jätejakeisiin. Koostumustutkimus toteutetaan noin parin vuoden välein.

Biojätettä polttokelpoisen jätteen seassa on vuoden 2022 tutkimuksen mukaan yli kolmannes, josta ruokahävikkiä eli alun perin syömäkelpoista ruokaa on noin 13 prosenttia. Biojätteen kokonaisosuus on noussut vuoden 2019 tutkimukseen verrattuna jopa 4,5 prosenttiyksiköllä 34 prosentista 38,5 prosenttiin. Ruokahävikin osuus on laskenut 16,2 prosentista 12,9 prosenttiin, mutta keittiöjätteen eli vihannesten kuorien ja kahvinpurujen osuus on noussut. Jätelain muutosten myötä heinäkuun alusta lähtien biojätettä on kerätty taajamissa kiinteistöiltä, joissa on vähintään viisi huoneistoa. Biojätteen keräys laajenee taajamissa heinäkuuhun 2024 mennessä joka kiinteistöön, joko biojätekeräyksen tai kompostorin muodossa.

Yksittäisistä jätejakeista toiseksi eniten kotiroskapussista löytyi muovia, jonka osuus polttokelpoisen jätteen seassa oli kaikkiaan 16,8 prosenttia. Muovin eli muoviesineiden ja -pakkausten osuus on kuitenkin laskenut viime tutkimuksesta, jolloin muovien kokonaisosuus oli 18,6 prosenttia. Suurin osa vuoden 2022 tutkimuksen muoveista, kaikkiaan 13,9 prosenttia, oli juuri muovipakkauksia. Muovipakkausten määrä väheni siis vain 0,5 prosenttiyksiköllä vuodesta 2019, muoviesineiden sen sijaan 1,5 prosenttiyksikköä.

Kartongin, paperin ja metallin osuus on vuoden 2019 tutkimukseen verrattuna vähentynyt, kun taas vastaavasti tekstiilien ja jalkineiden sekä lasin osuus kotiroskapussissa on kasvanut. Poistotekstiilien 2,8 prosentin osuus polttokelpoisen jätteen seassa vastaa noin 5 kilogrammaa poistotekstiiliä asukasta kohden vuodessa. Tänä vuonna erikseen lajiteltiin myös koronajätteet, joiden osuus oli 0,3 % eli kokonaiskuvassa hyvin vähäinen.

Vaarallisia kemikaaleja sekä sähkölaitteita ja akkuja polttokelpoisen jätteen roskapussista löytyi pieniä määriä. Niiden laittaminen kotiroskapussiin on kiellettyä, sillä siitä on haittaa sekä terveydelle että ympäristölle. Vaarallisia jätteitä ja sähkölaiteromua otetaan vastaan lajitteluasemilla.

Lähde: Lounais-Suomen Jätehuolto

 

The post Suurin osa kotiroskapussin sisällöstä on edelleen biojätettä ja muovipakkauksia appeared first on Vastuullisuusuutiset.fi.