Lahden kaupunginkirjasto on luonut turvallisemman tilan periaatteet.

Turvallisemman tilan periaatteet on tehty, jotta kirjasto olisi mahdollisimman turvallinen kaikille. Periaatteet korostavat kirjaston avoimuutta ja ne on luotu sekä asiakkaita että kirjaston henkilökuntaa varten. Turvallisemman tilan periaatteilla ohjataan asiakkaita ja henkilökuntaa kunnioittamaan moninaisuutta ja kirjastossa asioivien yksityisyyttä. Ne kannustavat myös puuttumaan kaikenlaiseen kiusaamiseen, häirintään tai syrjintään, jos sellaista havaitaan.

Turvallisemman tilan periaatteet on luotu yhteistyössä kirjaston asiakkaiden, yhteistyökumppaneiden ja henkilökunnan kanssa. Prosessi on kestänyt noin vuoden. Sen aikana kirjaston työntekijöitä vieraili useissa erityyppisissä toimintaryhmissä ja näkemyksiä kysyttiin monen ikäisiltä ja monenlaisissa elämäntilanteissa olevilta ihmisiltä. Kirjaston asiakkailta ajatuksia kysyttiin myös verkkokyselyllä.

Kirjasto halusi nimenomaan mennä vierailulle muiden luo ja kuulla erilaisia näkökulmia periaatteiden luomisen tueksi. –Matkan aikana kävi selväksi, että kirjasto nähdään lähtökohtaisesti melko turvallisena tilana mutta aina löytyy myös parannettavaa ja kehitettävää. Siitä syystä tuntuu hyvältä, että niin moni eri taho pääsi osallistumaan tähän prosessiin. Saimme tärkeitä oivalluksia työmme tueksi, kertoo palvelupäällikkö Pirita Rautavuo Lahden kaupunginkirjastolta.

Turvallisempi tila on paikka, joka tarjoaa paikallaolijoille tunteen fyysisestä, henkisestä ja sosiaalisesta turvallisuudesta. On hyvin epätodennäköistä, että mikään julkinen tila voisi olla täysin turvallinen mutta kirjaston tavoitteena on, että kenenkään ei tarvitse kohdata kirjastossa käydessään minkäänlaisia syrjinnän, kiusaamisen, häirinnän tai väkivallan muotoja. –Haluamme, että jokainen kokee olevansa tervetullut Lahden kaupunginkirjaston tiloihin omana itsenään, Rautavuo korostaa.

Turvallisemman tilan periaatteissa muistutetaan, että henkilökunta on kirjastossa asiakkaita varten. Henkilökunnalle voi kertoa epämiellyttävistä tilanteista tai epäasiallisesta kohtelusta. Työntekijöiden kanssa on sovittu pelisäännöt, miten sellaisissa tilanteissa toimitaan.

Nämä periaatteet löytyvät julisteina kaikista Lahden kirjastoista:

 • Kirjasto on kaikille
  Kaikki ovat tervetulleita kirjastoon ja kirjaston tapahtumiin.
 • Kirjastossa saa olla rauhassa
  Kirjastossa kunnioitamme jokaisen yksityisyyttä ja omaa tilaa.
 • Lähtökohtanamme on avoimuus
  Odotamme lähtökohtaisesti moninaisuutta.
 • Kaikenlainen kiusaaminen, häirintä ja syrjintä on kirjastossa kielletty
  Kenenkään toiminta ei saa aiheuttaa toiselle turvattomuutta.
 • Henkilökunta on kirjastossa asiakkaita varten.
  Kerro havainnoistasi, puutumme häiriötilanteisiin.
  Kysy apua, autamme mielellämme.

Lähde: Lahden kaupunginkirjasto

The post Turvallisemman tilan periaatteet Lahden kaupunginkirjastoon appeared first on Vastuullisuusuutiset.fi.