Suuntaa tekniikan alalle! -tapahtuma tuo kansainvälisenä tyttöjen päivänä 11. lokakuuta 400 koululaista Vaasan yliopiston kampukselle tutustumaan tekniikan ja teknologian aloihin hauskoilla ja luovilla tavoilla. Tavoitteena on innostaa heitä alojen pariin sukupuolesta riippumatta.

Vaasan yliopiston LUMA-keskus Pohjanmaan ja teknologiayritysten järjestämissä työpajoissa koululaiset tapaavat yritysten edustajia ja tutustuvat muun muassa koodaamiseen ja matematiikkaan esimerkiksi robottipalloja hyödyntäen.

Tapahtuman yhteistyökumppaneita ovat Westenergy, Wärtsilä, ABB, Hitachi Energy, Energy Vaasa, VASEK sekä Soroptimist International -järjestö.

– Työelämä on suhtautunut tähän hyvin kiinnostuneesti. Yritykset ovat iloisia, että yhteistyötä voidaan tehdä myös yläkoulujen ja alakoulujen kanssa, iloitsee LUMA-kouluttaja Kukka-Maaria Kallio.

Tukea sukupuolistereotypioiden purkamiseen

Tekniikan ja teknologian alan asiantuntijoista vain 20 prosenttia on naisia, ja yritykset haluavat työllistää entistä monimuotoisempia tiimejä. Suomalaistytöt kiinnostuvat luonnontieteistä noin 11-vuotiaina, mutta kiinnostus romahtaa yläkouluiässä. Tapahtuma onkin suunnattu neljäs- ja seitsemäsluokkalaisille.

– On tärkeää luoda lapsille ja nuorille kannustavia kokemuksia ja minäpystyvyyden tunnetta jo tässä iässä, jotta he näkevät luonnontieteet tulevaisuutensa vaihtoehtona. Hoksauttaminen lähtee ihan arjen asioista. Esimerkiksi jos lapsi tekee slimeä, nähdäänkö se esitieteellisenä materiaalien tutkimisena vai glitter-hömpötyksenä, Kallio taustoittaa.

Suomessa on Euroopan sukupuolittuneimmat koulutusalavalinnat, joihin vaikuttavat paljon kotona ja koulussa saadut mallit. Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan vain 35 % tekniikan alalla työskentelevistä naisista oli saanut lähipiiriltä kannustusta alalle kouluttautumiseen ja vain 10 % kertoi saaneensa sitä opolta tai opettajiltaan.

– Koulu on instituutiona perinteinen ja naisvaltainen. Opetusalalla ei tietoisesti haluta lisätä segregaatiota, mutta me ihmiset puhumme niistä asioista, jotka ovat itsellemme tuttuja. Tarjoammekin kouluille, opettajille ja opoille tukea siihen, miten innostaa sekä tyttöjä että poikia tekniikan ja teknologian alalle, Kallio kertoo.

Lähde: Vaasan Yliopisto

The post Tyttöjen päivän teknologiatapahtuma tuo 400 koululaista Vaasan yliopiston kampukselle appeared first on Vastuullisuusuutiset.fi.