Itä-Uudenmaan pelastuslaitos kutsui WWF:n vapaaehtoiset öljyntorjuntajoukot auttamaan Sipoon Simsalön saaren edustalla tapahtuneessa öljyonnettomuudessa. Veteen pääsi vuotamaan öljyä, kun rantalaituriin pysäköity kahdeksanmetrinen huvivene upposi lauantai-iltana. Uppoamisen seurauksena rantaveteen levisi pelastuslaitoksen arvion mukaan noin 20 litraa moottoriöljyä.

WWF:n öljyntorjuntajoukot saapuivat paikalle Sipooseen maanantaina 5. kesäkuuta. Ranta-alueen puhdistustöiden arvioidaan kestävän ainakin maanantain ajan. WWF:n asiantuntijat Teemu Niinimäki ja Vanessa Ryan ovat paikalla arvioimassa tilannetta ja ohjaamassa vapaaehtoisten öljyntorjuntatyötä. Mukana on heidän lisäkseen 12 WWF:n kouluttamaa öljyntorjujaa.

Viranomaiset vastaavat vesillä tapahtuvasta öljyntorjunnasta, ja WWF:n vapaaehtoiset öljyntorjuntajoukot kutsutaan mukaan auttamaan silloin, kun öljyä leviää rannalle. Itä-Uudenmaan pelastuslaitos aloitti torjuntatyön viikonloppuna asettamalla alueelle imeytyspuomit, joiden avulla öljyä kerätään vedestä ja estetään sen leviäminen laajemmalle Itämereen. WWF:n öljyntorjuntajoukot siivoavat rantaan levinnyttä paksua moottoriöljyä. ”Rantojen siivoaminen öljystä on hidasta, käsin tehtävää työtä”, Niinimäki kertoo.

Niinimäen mukaan tilanne ei kuitenkaan vaikuta pahalta, ja hän uskoo, että alue saadaan puhdistettua hyvin. Kevyempi dieselöljy haihtuu lämpimän kelin vaikutuksena, ja öljyntorjuntajoukot keräävät öljyyntynyttä maa-ainesta ja kivikkoa käsin. Lisäksi rannasta niitetään öljyyntynyttä rakkolevää ja kaislikkoa.

WWF:n vapaaehtoiset öljyntorjuntajoukot Sipoossa.
Rantojen siivous öljystä on hidasta käsityötä, missä vapaaehtoisten apu on tärkeää. Viranomaiset vastaavat vedessä tapahtuvasta öljyntorjunnasta. Vähäinenkin määrä öljyä voi aiheuttaa merkittäviä haittoja alueen elinympäristöille ja lajeille. Öljy vaikuttaa haitallisesti ympäristöön monella tapaa, mutta erityinen riski se on linnuille. Höyhenpukuun tarttunut öljy hävittää sen vedenhylkivyyden, jolloin linnun lämmönsääntely häiriintyy. Lisäksi pahasti öljyyn sotkeutuneet linnut eivät kykene lentämään, sukeltamaan tai hankkimaan ravintoa. WWF:n öljyntorjuntajoukot on koulutettu onnettomuuksien tapahtuessa myös pesemään öljyyntyneitä lintuja. Sipoossa ei toistaiseksi ole havaittu tahriutuneita lintuja.

WWF:n öljyntorjuntajoukot ovat valmiudessa kohtaamaan suuriakin öljyvuotoja. Pahimpiin uhkakuviin verrattuna Sipoon öljyvuoto on suhteellisen pieni, mutta silti vähäinenkin määrä öljyä voi aiheuttaa merkittäviä haittoja alueen elinympäristöille ja lajeille.  ”Öljyn leviämisen vaikutukset voivat olla paikallisesti ikävät ja on tärkeää, että olemme mukana suojaamassa ranta-alueen elinympäristöjä”, Niinimäki sanoo.

20 vuotta öljyntorjuntatyötä
WWF:n öljyntorjuntajoukot perustettiin vuonna 2003. Nyt öljyntorjuntajoukkoihin kuuluu jo noin 10 000 suomalaista. Öljyntorjuntajoukot ovat varautuneet auttamaan viranomaisia myös pahimmissa ja isoimmissa öljyvahingoissa, jolloin vesistöihin voi vuotaa kymmeniä tuhansia litroja öljyä. Öljyntorjuntajoukkoihin voi liittyä kuka tahansa 18–69-vuotias perusterve henkilö.

Lähde: WWF Suomi

The post Uponnut vene aiheutti öljyonnettomuuden Sipoossa – WWF mukana siivoamassa öljyä rannoilta appeared first on Vastuullisuusuutiset.fi.