Ilmastokriisiin vastaaminen vaatii ihmiskunnalta paljon muutoksia, joita monenlaiset taipumukset ihmismielessä ja yhteisöissä kuitenkin vaikeuttavat. Mira Hulkkosen uutuuskirja Ilmasto-oivalluksia tarkastelee näitä vaaranpaikkoja tieteeseen pohjautuen, empaattisesti ja omakohtaisella lämmöllä. Lisäksi kirja esittelee lukuisia tapoja, miten voisimme saada parempaan tulevaisuuteen tähtäävät muutokset toteutettua aivoillemme palkitsevalla tavalla, ja miten valjastamme ihmismielen supervoimat ilmaston suojeluun.

Ilmasto-oivalluksia – Kuinka ihmismielen supervoimat valjastetaan planeetan parhaaksi syntyi halusta käsittää, miksi ilmastonmuutosta koskeva tieto ei saa meitä tarttumaan toimeen. Erilaisten valintojen vaikutuksia on vaikea ymmärtää ja koko ilmastonmuutos ilmiönä voi tuntua abstraktilta ja etäiseltä. Tieto ei näytä riittävän motivoimaan muutoksia. Millaiset asiat omassa mielessämme, ihmisyhteisöissä ja ympäristössämme sitten ohjailevat toimintaamme?

Lempeällä ja omakohtaisella tyylillä kirjoitettu Ilmasto-oivalluksia ammentaa ilmastotutkimuksesta, psykologiasta, käyttäytymis- ja taloustieteistä sekä viestinnän tutkimuksesta tähän kysymykseen vastaamiseen. Vankka tietopohja yhdistyy empaattiseen otteeseen. Kirja päätyykin toteamaan, että ihmismielen vahvuuksien voimalla voimme parhaiten muuttaa toimintaamme ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

”Ilmasto-oivalluksia on inhimillisen muutoksen käsikirja. Se auttaa tunnistamaan kiehtovat mutta petolliset ansat muutostiellä, paljastaa ihmisyyden supervoimat ja opastaa näköalapaikalle, jolta näkyy toivo”, tiivistää Hulkkonen kirjassaan.

Teoksen alkuosassa esitellään erilaisia muutoksen ansoja. Ilmaston kannalta hyviä päätöksiä hankaloittaa esimerkiksi halumme mukavuuteen, ajattelumme vinoumat ja olemassa olevat rakenteet. Hulkkonen käsittelee kirjassaan näitä ja muita vaaranpaikkoja kuitenkin toivon ja ratkaisukeskeisyyden kautta, joten lukijan ei anneta lannistua, vaan teos tarjoaa lukuisia tieteeseen pohjautuvia keinoja alkukantaisten aivojemme taipumusten huomiointiin ja yhteiskunnalliseen muutokseen.

Jälkimmäinen osa puolestaan keskittyy ihmismielen vahvuuksiin. Erilaiset inhimilliset taipumukset valjastetaan ilmastotoiminnan supervoimiksi. Ilmasto-oivalluksia muistuttaa, että monimutkaiset ja viheliäiset ongelmatkin voidaan ratkaista yhdessä, kun ihmismielen taipumukset otetaan huomioon ja ratkaisut tehdään aivoillemme mielekkäiksi. Kirja esittelee esimerkiksi kuvittelukykyä, pelillistämistä, ja onnistumisia juhlistavaa yhteisöllisyyttä muutoksia edistävinä keinoina. Näiden keinojen avulla ilmastotoimista voi tulla motivoivia ja palkitsevia.

Lisätietoa kirjasta ja sisällys Gaudeamuksen verkkosivuilla.
Lähde: Gaudeamus

The post Uutuuskirja: Ilmastonmuutoksen ratkaisuihin tarvitaan ihmismielen supervoimia appeared first on Vastuullisuusuutiset.fi.