Berner oy kerää kahvinpuruja talteen ja käyttää niitä raaka-aineena multatuotteissaan. Kiertotalouden asiantuntija kannustaa muitakin vastaaviin kokeiluhin. Seppo Lauer alkoi miettiä, voisiko kahvijätettä käyttää hyödyksi johonkin. Kun pohdiskeluun liittyivät mukaan Kesko, Berner ja Lassila & Tikanoja, idea jalostui kahvinporojen käyttöön multatuotteiden raaka-aineena.

Jatkossa kahvinporot tullaan keräämään talteen kaikilta Suomen Neste K -liikenneasemilta, joita on 45. Nyt käynnistynyt kokeilu on Suomessa ainutlaatuinen. Kahvinporot toimitetaan Berner oy:n yhteistyökumppanille Tikalanille Saarijärvelle kompostoitavaksi ja edelleen raaka-aineeksi puutarhatuotteisiin. Kahvinporot kerätään talteen muiden kuljetusten yhteydessä.

Multatuotteissa kahvinporojen osuus voi olla kolmasosa. Berner Green Caren tuoteryhmäpäällikkö Jussi Petäjä sanoo, että kahvinporot ovat erinomainen ainesosa multasormien tuotteissa. – Kahvinporot on hyvä lannoitevarasto. Siellä on valmiiksi ravinteita, joten se omaa hyvän pohjan kasvualustalle. Se sitoo myös kosteutta, joka on kasveille hyvästä. Kahvinporojen käytöstä saadaan myös se luonnon kuormitusta vähentävä etu, että sillä voidaan korvata kasvuturpeen käyttöä. Green Caren tavoitteena on vähentää vuoteen 2030 mennessä merkittävästi kasvuturpeen käyttöä kasvualustatuotteissa, kertoo Petäjä.

Sitran kiertotalouden asiantuntija Riku Sinervo kannustaa muitakin vastaaviin kokeiluihin.– Uusille ennakkoluulottomille kokeiluille on ehdottomasti sijaa tässä maailmassa. Jos tässäkin tapauksessa kahvinporoilla pystytään korvaamaan neitseellistä luonnonvaraa, se on oikein hyvä lähtölaukaus. Ensimmäisiä kahvinporo-multatuotteita voi odottaa markkinoille vuoden päästä keväällä.

Lähde: Yle

 

The post Yritys haluaa korvata käyttämäänsä turvetta kahvijätteellä: kerää nyt tuhansia litroja kahvinporoja liikenneasemilta appeared first on Vastuullisuusuutiset.fi.