Kriteerien päivityksessä on huomioitu muun muassa vuonna 2024 voimaan tullut eläinten hyvinvointilaki. Laista on nostettu kriteereihin vaatimuksia, joissa edellytetään suomalaisessa tuotannossa korkeaa tasoa eläinten hyvinvoinnin suhteen. “On tärkeää, että meillä on keinoja lisätä vastuullisesti tuotetun kotimaisen ruoan ja elintarvikkeiden osuutta julkisissa ruokapalveluissa. Vastuullisuuskriteerit, joilla varmistetaan tuotannon kestävyys ja joihin suomalaisessa tuotannossa on panostettu, ovat hyvä tapa tähän”, kertoo maa- ja metsätalousministeriön erityisasiantuntija Auli Väänänen.
Vastuullisuuskriteerit ovat konkreettinen työkalu julkisille hankkijoille vastuullisten elintarvikehankintojen tekemiseen eli huomioimaan muun muassa ympäristövaikutukset ja eläinten hyvinvointi. Eläinten ruokinnassa käytetyllä rehulla on suuri vaikutus luonnon monimuotoisuuteen ja ilmastopäästöihin. Siksi kriteereissä on panostettu rehun koostumukseen liittyviin vaatimuksiin.
– Kriteerien tehtävänä on kannustaa alaa kohti vastuullisempaa tuotantoa ja tarjota hyötyä niille, jotka ovat panostaneet elintarviketuotannon kestävyyteen. Samalla meidän tulee varmistaa, että kriteerit täyttäviä tuotteita on saatavilla ja hankkijat saavat tarjouksia niistä. Kriteerien kehittäminen onkin tärkeää tehdä tiiviissä yhteistyössä tuottajien ja tilaajien kanssa, sanoo Motiva Oy:n kestävien hankintojen johtava asiantuntija Suvi Sippola.
Päivitetyt kriteerit ovat julkisesti saatavilla vastuullisten hankintojen Kriteeripankissa osoitteessa www.kriteeripankki.fi. Kriteerien käyttö on vapaaehtoista, mutta niiden tarkoitus on helpottaa julkisten elintarvikehankintojen tekemistä ja parantaa hankintaprosessin läpinäkyvyyttä ja yhdenmukaisuutta.
Lähde: Motiva Oy | Epressi
The post Eläinperäisten tuotteiden vastuullisuuskriteerit päivitetty – uudet kriteerit tukevat kestävää kehitystä ja julkisten hankintojen vastuullisuutta appeared first on Vastuullisuusuutiset.fi.