Kesko ja Pohjoismaiden Investointipankki (NIB) ovat allekirjoittaneet 7-vuotisen 150 miljoonan euron vastuullisuussidonnaisen lainasopimuksen, jonka korkomarginaali huomioi sen, miten Kesko saavuttaa tietyt päästöille ja ruokahävikille asetetut vastuullisuustavoitteet. Keskon kaikista lainoista reilusti yli puolet oli kesäkuun 2024 lopussa sidottuna erilaisiin vastuullisuustavoitteisiin.

Uudella lainalla tuetaan Keskon pyrkimyksiä vähentää ilmastoon ja luontoon kohdistuvia vaikutuksia sekä omassa toiminnassaan että arvoketjussaan. Lainan korkomarginaalissa huomioidaan se, miten Kesko saavuttaa kolmeen keskeiseen suorituskykymittariin liittyvät vastuullisuustavoitteet, jotka ovat osa Keskon laajempaa vastuullisuusstrategiaa.

Lainasopimuksessa määritellyt suorituskykymittarit (KPI) ovat:

  • KPI 1: Vähentää omasta toiminnasta (Scope 1) sekä ostetusta energiasta (Scope 2) aiheutuvia absoluuttisia hiilidioksidipäästöjä. Keskon tieteeseen perustuva tavoite on vähentää oman toimintansa absoluuttisia päästöjä (Scope 1 ja 2) 90 %:lla vuoden 2030 loppuun mennessä vuoden 2020 lähtötasosta.
  • KPI 2: Lisätä sellaisten Keskon tavarantoimittajien ja palveluntuottajien määrää, jotka ovat julkistaneet omat päästövähennystavoitteensa ja saaneet niille Science Based Targets -aloitteen hyväksynnän. Keskon tieteeseen perustuva tavoite on, että 67 % sen tavarantoimittajista ja palveluntuottajista (ostojen perusteella) asettaa tieteeseen perustuvat päästövähennystavoitteet vuoden 2026 loppuun mennessä.
  • KPI 3: Vähentää Keskon ruokakaupassa syntyvän ruokahävikin määrää suhteessa kaikkeen myytyyn ruokaan (kattaa sekä K-ruokakauppiaiden kauppatoiminnot että Keskon varasto- ja logistiikkatoiminnan). Keskon tavoite on vähentää ruokahävikin määrää 50 %:lla vuoteen 2030 mennessä vuoden 2019 lähtötasosta.

Kesko ja NIB ovat lisäksi sopineet, että lainan ilmastoon liittyvät mittarit (KPI 1 ja KPI 2) tullaan päivittämään, kun Kesko on päivittänyt tieteeseen perustuvat tavoitteensa ja saanut uusille tavoitteille Science Based Targets -aloitteen (Science Based Targets initiative, SBTi) hyväksynnän.

”Vastuullisuus on Keskon strategian keskiössä. Tavoitteenamme on mahdollistaa asiakkaillemme vastuulliset valinnat edistämällä muutosta koko arvoketjussamme aina tuottajista kuluttajiin. Olemme erittäin tyytyväisiä NIB:n kanssa sopimastamme 7 vuoden vastuullisuussidonnaisesta lainasta, joka tukee oman toimintamme ja arvoketjumme päästövähennyksiin sekä päivittäistavarakaupan ruokahävikin puolittamiseen liittyvää vastuullisuustyötämme”, toteaa Keskon talous- ja rahoitusjohtaja Anu Hämäläinen.

Lähde: K-ryhmä | Cision news

The post Kesko on sopinut vastuullisuustavoitteisiin sidotusta lainasta Pohjoismaiden Investointipankin (NIB) kanssa appeared first on Vastuullisuusuutiset.fi.