Hailian kehittämä innovaatio muuttaa kalateollisuuden alihyödynnetyt sivuvirrat, kuten fileoinnin jälkeiset selkä- ja kylkipalat tai kokonaiset pikkukalat helppokäyttöisiksi ja ravitseviksi elintarvikkeiksi. Näin Hailia pystyy osaltaan täyttämään kasvavaa maailmanlaajuista kalatuotteiden kysyntää ilman lisäkalastusta tai -viljelyä, mikä vähentää ilmasto- ja ympäristökuormaa sekä painetta liikakalastukseen. Innovaatiolla on lisäksi merkittävä potentiaali ruokaturvan ja elinkeinojen tarjoajana etenkin kehittyvissä maissa, kun esimerkiksi aiemmin ylenkatsotuista kalalajeista voidaan valmistaa arvokkaita ruokatuotteita ilman suuria alkuinvestointeja. Nämä Hailian ruokainnovaation vaikutukset vastaavat tehokkaasti useisiin YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin, mikä painoi UNIDO:n palkintoraadin arviossa. ”Ratkaisumme taloudellinen kannattavuus takaa sen, että myös ympäristölliset ja sosiaaliset vaikutukset voivat skaalautua. Se innostaa suuresti!”, Hailian toimitusjohtaja Michaela Lindström kuvaa.
Palkinto on Hailialle merkittävä, kun se neuvottelee parhaillaan maailman suurimpien kalateollisuuden toimijoiden kanssa teknologiansa lisensoinnista. Jo tähän mennessä innovaation integrointi olemassa oleviin kalajalostuslaitoksiin on herättänyt kiinnostusta Australiasta Kanadaan. Kiinnostusta on herättänyt etenkin sivuvirtojen arvon nousu: aiemmin sivuvirrat on myyty ruoantuotannon ulkopuolelle kalaöljyksi tai rehuksi, kun nyt niistä voi valmistaa ruokatuotteita myytäväksi 10-15 kertaa korkeammalla hinnalla.
Kotimaassa Hailia toimii sopimusvalmistajana kalajalostajille, joiden tarjoamista sivuvirroista syntyy Karkkilan tehtaalla ruokatuotteita. Kalavapriikin kanssa valmistettu kirjolohinyhtö on yltänyt myyntimenestykseen tultuaan S-ryhmän kauppoihin syyskuussa. Hätälälle valmistetut lohituotteet ovat laajassa jakelussa ruokapalveluille, minkä lisäksi niille povataan merkittävää roolia viennissä. ”Sivuvirtojen hyödyntäminen ei itsessään ole enää mikään innovaatio, mutta tuotteisiin aikaansaamamme rakenne on. Kypsän kalafileen kaltainen tekstuuri vastaa kuluttajien mieltymyksiin suutuntumasta. Tuo on ollut avainasemassa solmituissa kumppanuuksissa ja pääsyssä maailmalla neuvottelupöytiin”, kertoo Hailian teknologiajohtaja Otto Kaukonen.
UNIDO Global Call -kilpailussa oli 228 osallistujaa 55:stä maasta ympäri maailmaa. Aiemmin Hailia on voittanut muun muassa vuoden 2024 World Food Innovation Awards -kilpailussa parhaan teknologian sarjan, minkä lisäksi World Circular Economy Forumissa Hailia listattiin Euroopan kiinnostavimpien luontoa vahvistavien kiertotalousratkaisujen joukkoon.
Lähde: Hailia Nordic Oy
The post Hailia voittoon YK:n ruokateknologiakilpailussa kala-alan resurssitehokkuutta mullistavalla innovaatiolla appeared first on Vastuullisuusuutiset.fi.