Kiertotalouden green deal on yritysten, kuntien, maakuntien, järjestöjen ja valtion yhteinen vapaaehtoisuuteen perustuva strateginen sitoumus. Sillä tähdätään hallituksen asettamiin tavoitteisiin, jotka tulevat Kiertotalouden strategisesta ohjelmasta. Tavoitteena on taittaa uusiutumattomien luonnonvarojen kulutus sekä kaksinkertaistaa resurssien ja materiaalien kiertotalousaste vuoteen 2035 mennessä. Kiertotalouden green dealia ovat valtion puolesta valmistelleet ympäristöministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö. ”Kiertotalouden green dealiin on taas liittynyt uusia edelläkävijöitä. Toivon, että ne inspiroivat keskeisiä toimijoita mukaan kirittämään kiertotaloustoimia omilla sitoumuksillaan. Kiertotalouden innovaatiot ja edistäminen yrityksissä, julkisella sektorilla ja kotitalouksissa edellyttää yhteistä suuntaa ja yhteistyötä”, ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen sanoo.
Eco Scandic on ilmastoa voimakkaasti lämmittävien ja kylmäaineina käytettävien F-kaasujen hallintaan keskittynyt yritys. Sen palvelumalli kannustaa asiakkaita ottamaan talteen F-kaasuja ja kierrättämään ne uudenveroisiksi. Eco Scandic aikoo pohjoismaisella yhteistyöllä yli kymmenkertaistaa markkinoille tuotetun kierrätetyn kylmäaineen määrän, jolla korvataan neitseellisiä F-kaasuja. Yritys aikoo myös kasvattaa kylmäaineiden kierrätysastetta omassa prosessissaan 20 prosentilla yli 95 prosenttiin.
GRK on infrarakentamisen yritys, jonka rakentamiseen käytetyillä materiaaleilla on iso rooli yrityksen ympäristövaikutuksissa. GRK tavoittelee vuosittaisen uusiomateriaalien käyttönsä kolminkertaistamista 1,5 miljoonaan tonniin vuoteen 2035 mennessä. Lisäksi se asettaa tavoitteita uusiomateriaalien osuuden kasvattamiseksi luonnonkiviainesten kokonaiskulutuksesta. Yritys myös pyrkii kasvattamaan jäte- ja kierrätysraaka-aineista saatavaa arvoa jalostamalla niistä uusia tuotteita, kuten biohiiltä ja kierrätyslannoitteita, mitä kuvastaa tavoite ympäristöteknologiayksikön vuosiliikevaihdon kolminkertaistamisesta.
Keski-Suomen liitto pyrkii tukemaan alueensa toimijoita kiertotalouden edistämisessä sekä kannustaa alueen toimijoita laatimaan omia sitoumuksia. Tavoitteena on 22 sitoumusta vuoteen 2035 mennessä. Maakunnan liitto aikoo myös lisätä kiertotalouteen kanavoimaansa alueen toimijoille myönnettävää EU-rahoitusta. Lisäksi Keski-Suomen liitto asettaa alueen toimijoita suuntaavia tavoitteita polttoon perustumattoman energiantuotannon määrän lisäämiseksi sekä edistämään vähällä käytöllä olevien ja käytöstä poistuvien julkisomisteisten kiinteistöjen kiertotaloutta.
Metsä Group on metsäteollisuusyritys, joka edistää bio- ja kiertotaloutta muun muassa jalostamalla toimintansa sivuvirroista uusia tuotteita yhdessä kumppaneidensa kanssa. Metsä Group asettaa tavoitteekseen kolmen uuden ja volyymiltaan merkittävän sivuvirtaansa perustuvan tuotteen tai ratkaisun kaupallistamisen vuoteen 2035 mennessä. Uusi tuote voi tarkoittaa esimerkiksi kemikaaleja tai materiaaleja kosmetiikan tai rakentamisen sovelluksiin. Lisäksi yrityksen tavoitteena on vähentää sivuvirtojensa polttoon perustuvaa bioenergian vuosituotantoaan asteittain siten, että vuoden 2035 luku on 1000 gigawattituntia pienempi kuin vuoden 2025 luku muun muassa ottamalla käyttöön sähkökattiloita ja energiatehokkuutta parantamalla.
Orthex on kodintuotteisiin, kuten säilytyslaatikoihin, keittiötarvikkeisiin ja puutarhatuotteisiin erikoistunut yhtiö. Orthex asettaa tavoitteekseen nostaa tuotannossa käytettyjen kierrätettyjen ja uusiutuvien raaka-aineiden osuuden nykyisestä noin 16 prosentista 85 prosenttiin vuoteen 2035 mennessä. Samalla yrityksen tavoitteena on lanseerata uusia kiertotalouden mukaisia tuotteita, kuten uudelleenkäytettäviä ja kierrätysmuovista valmistettuja tuotteita. Kiertotalouden mukaisten tuotteiden avulla tavoitteena on pienentää suhteellista hiilijalanjälkeä tuotettua kiloa kohden 75 prosenttia nykyisestä.
Sweco on suunnittelun ja konsultoinnin asiantuntija, joka pyrkii lisäämään kiertotalousnäkökulmia asiakashankkeisiinsa entistä vahvemmin. Sweco tavoittelee muun muassa merkittävää kasvua sellaisten rakennesuunnittelu- sekä rakentamis- ja infrahankkeiden määrään, joissa on tehty kiertotaloustoimenpiteitä tai asetettu selkeitä tavoitteita kiertotalouden edistämiseksi Swecon hiilijalanjälki- ja vastuullisuustarkastelun suositusten perusteella
Sitoumuksen ovat aiemmin tehneet A-Insinöörit, Borealis Polymers, Porvoon kaupunki, Skanska, Suunnittelutoimisto Fyra, Vantaan Energia ja Ylva. Valmisteilla on lähes kolmekymmentä sitoumusta, ja lisää on tulossa. Green dealiin sitoutujat saavat tukea, tietoa ja sparrausta sekä vuoropuhelusta ministeriöiden kanssa että perustettavilta ”kotipesiltä”. Ne tukevat toimia, sparraavat ja edistävät yhteistyötä sekä rahoituslähteiden löytämistä. Kiertotalous-Suomi tukee sitoutujia yhdessä Green Building Council Finlandin (FIGBC) kanssa.
Lähde: Ympäristöministeriö
The post Kiertotalouden green dealiin kuusi uutta sitoutujaa appeared first on Vastuullisuusuutiset.fi.