Syys-lokakuussa 2024 järjestettyyn idea- ja hankehakuun tuli yhteensä 50 hakemusta, joiden yhteenlaskettu rahoitustarve oli yli 10 miljoonaa euroa. Hakemuksista noin puolet liittyi terveyspalveluihin, 20 prosenttia sosiaalipalveluihin ja 30 prosenttia molempiin. Kokeiluprojektit valittiin niiden vaikuttavuuden, skaalautumispotentiaalin ja toteutuskelpoisuuden perusteella. DigiFinland koordinoi hankekokonaisuutta, jossa ovat mukana Kanta-Hämeen, Keski-Suomen, Länsi-Uudenmaan, Pirkanmaan, Pohjanmaan, Pohjois-Savon ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueet sekä HUS-yhtymä. ”Hyviä hakemuksia saatiin paljon, moni hyvä hanke jäi rahoittamatta. Valitut projektit edustavat tekoälyn mahdollisuuksia laajoja ihmisjoukkoja hyödyntävissä sosiaali- ja terveyspalveluissa. Tavoitteena on sekä parantaa palveluja kansalaisille että helpottaa ammattilaisten työtä”, kertoo SOTE-tekoälyn ekosysteemin puheenjohtaja Jukka Lähesmaa sosiaali- ja terveysministeriöstä.
Valinnoissa painotettiin ilmoitettujen käyttökohteiden tarkoituksenmukaisuutta, hankkeiden vaikuttavuutta ja toteutuskelpoisuutta sekä mahdollisuuksia laajentaa ratkaisuja myöhemmin kansalliseen käyttöön. ”Kokeiluprojektien avulla pyritään konkreettisiin parannuksiin, jotka vaikuttavat sekä asiakkaiden saamaan palveluun että ammattilaisten työn sujuvuuteen. Tekoäly mahdollistaa uusien, innovatiivisten ratkaisujen kehittämisen, joilla voimme esimerkiksi nopeuttaa palvelutarpeen arviointia, parantaa hoidon laatua ja tehostaa ammattilaisten työprosesseja,” kertoo johtaja Jenny Vuollet DigiFinlandista.
Esimerkiksi asiakaspalvelun parantamiseksi kokeiluprojekteissa kehitetään tekoälyavusteisia työkaluja palvelutarpeen arvioinnin nopeuttamiseen. Monikielisten asiakkaiden palvelua tehostetaan reaaliaikaisilla tulkkausratkaisuilla. Lisäksi tekoälyn avulla pyritään ennakoimaan toimintakyvyn muutoksia, jotta tarvittavat tukitoimet voidaan aloittaa riittävän ajoissa. Ammattilaisten työn tehostamisessa keskeisiä tavoitteita ovat kirjaamiseen kuluvan ajan vähentäminen automaattisilla potilastietojärjestelmäkirjauksilla sekä päätöksenteon tukeminen koostamalla asiakkaiden tausta- ja riskitietoja. Ammattilaisille kehitetään myös tekoälyassistenttia päivittäisen työn tueksi.
Hoidon laadun kehittämisessä tekoälyä hyödynnetään syövän PET-kuvantamisen tarkentamiseen ja lääkitysturvallisuuden parantamiseen riskien tunnistamisen kautta. Lihavuuden digitaalisessa hoidossa tavoitellaan merkittävää, 50 prosentin tuottavuuden kasvua tekoälyratkaisujen avulla. Ministeriö osallistuu projektien kustannuksiin enintään 50 prosentin osuudella, painottaen erityisesti teknologiahankintojen ja asiantuntijapalveluiden rahoittamista. Tavoitteena on, että kokeiluissa kehitettävät ratkaisut saadaan myöhemmin laajempaan kansalliseen käyttöön.
Valtion, hyvinvointialueiden, HUS-yhtymän ja Helsingin kaupungin omistama DigiFinland vastaa hankekokonaisuuden koordinoinnista osana SOTE-tekoälyn ekosysteemin toimintaa. Kokeiluprojektien etenemisestä kerrotaan ekosysteemin sivuilla www.sotetekoaly.fi. Ekosysteemiin kuuluu jo yli 200 jäsenorganisaatiota ja sen uutiskirjeen tilaajia on yli 1 000. Vapaamuotoinen verkosto edistää tekoälyn vastuullista hyödyntämistä sosiaali- ja terveysalalla kokoamalla yhteen viranomaisia, yrityksiä ja tutkijoita.
Lähde: DigiFinland Oy
The post Kymmenen tekoälykokeilua käynnistyy hyvinvointialueilla appeared first on Vastuullisuusuutiset.fi.