Lahti on selvittänyt luontojalanjälkensä ensimmäisten kaupunkien joukossa maailmassa. Laskennan teki LUT-yliopiston kestävyysmuutoksen tutkimusryhmä professori Ville Uusitalon johdolla. Laskennan tulokset ovat valmistuneet. Selvityksen mukaan Lahden hankinnoista suurin luontojalanjälki aiheutuu investoinneista, elintarvikkeista, ICT-palveluista ja -laitteista sekä lämmityksestä. Alueellisen luontojalanjäljen osalta selvityksessä huomattiin, että valtaosa haitoista maailman luonnolle aiheutui kasvihuonekaasupäästöistä.

LUT yliopiston selvitystä voidaan hyödyntää kaupungin hankintojen kehittämisessä, niin että verrataan eri hankittavia palveluita ja tuotteita sekä niiden luontovaikutusta. Vertailun tuloksena voidaan päätyä hankkimaan vähemmän luontoa haittaava palvelu tai tuote. ”Hankintakriteerejä olisikin hyvä pystyä päivittämään sitä mukaa, kun saadaan uutta tietoa eri tuotteiden ja tuotekategorioiden luontovaikutuksista”, sanoo selvityksen tehnyt nuorempi tutkija Laura Vartiainen LUT yliopistosta. Lahti kehittää luontojalanjälkilaskentaa myös maankäytön suunnittelun välineeksi.

Selvityksessä tarkasteltiin erityisesti Päijät-Hämeen Ateriapalveluiden hankintojen luontojalanjälkeä. Suurimmat vaikutukset elintarvikkeista aiheutuivat maitotuotteista, punaisesta lihasta sekä hedelmien, marjojen ja pähkinöiden kategoriasta. Tuotteen tuotantotapa ja -maa vaikuttavat merkittävästi sen luontojalanjälkeen, esimerkiksi Päijät-Hämeen Ateriapalveluiden käyttämällä luomubanaanilla on laskentamallien mukaan pienempi luontojalanjälki kuin tavanomaisesti tuotetulla banaanilla. ”Uusien maistuvien reseptien kehittäminen on tärkeää. Tavoitteenamme jo nyt on vähentää punaisen lihan käyttöä, korvaamme maitotuotteita kasvisrasvavalmisteilla, kehitämme kasvisruokia”, kertoo Päijät-Hämeen Ateriapalvelujen tuotekehityspäällikkö Jukka Turta.

Lahti tavoittelee luontopositiivisuutta vuoteen 2030 mennessä. Luontopositiivisuus tarkoittaa sitä, että luonnon monimuotoisuus lisääntyy, eikä heikkene. Parhaillaan työstetään tiekarttaa konkreettisista toimenpiteistä, joiden avulla otetaan askelia kohti luontopositiivisuutta. Luontopositiivisuustiekartta viedään maaliskuussa päätöksentekoon. ”Luonnon monimuotoisuuteen vaikutetaan eri puolilla kaupunkiorganisaatiota, tulevaisuudessa entistä laajemmin. Lisäksi olemme saaneet luontotyöhön mukaan hienon joukon sidosryhmiä”, sanoo projektipäällikkö Hanna Mattila Lahden kaupungilta.

Lähde: Lahden kaupunki

The post Lahti selvitti luontojalanjälkensä – tulokset ohjaavat kohti luontopositiivisuutta appeared first on Vastuullisuusuutiset.fi.