– Suosittelemme, että erityisesti toisen asteen ammatillisen koulutuksen resurssien riittävyydestä huolehditaan. Koulutuksen rahoituksen kohdentamista tulee tarkastella systeemisten vaikutusketjujen avulla ja rahoitusta on suunnattava nuorten hyvinvointia vahvistaviin toimenpiteisiin, toteaa projektitutkija Kyösti Husso Vaasan yliopistosta.
Sosiaaliturvajärjestelmää on ylipäätään syytä kehittää vastaamaan nuorten elämäntilanteita, jotta tukijärjestelmä ensinnäkin takaa riittävän toimeentulon ja toisekseen mahdollistaa ammattitaidon hankkimisen, tarvittaessa uudelleenkouluttautumisen ja työkykyisyyden kokeilun.
Diakonia-ammattikorkeakoulun erityisasiantuntija Jaana Toikkanen kertoo olevan tärkeää, että nuorilla on mahdollisuus kiinnittyä työelämään omien voimavarojensa mukaisesti siten, että se takaa myös riittävän toimeentulon. ”Lisäksi työnantajien valmiuksia palkata nuoria myös osa-aikaisiin työsuhteisiin tulee vahvistaa”, toteaa Jaana Toikkanen.
Vaasan yliopiston vanhempi tutkija Paula Rossi korostaa, että nuorisotyöttömyyden vähentäminen ja nuorten syrjäytymisen ehkäisy edistävät nuoren hyvinvointia ja kestävän työelämän rakentamista. Siksi resurssien kohdentaminen nuorten työllistymismahdollisuuksien lisäämiseen sekä haavoittuvassa asemassa oleville nuorille suunnattuihin ja syrjäytymistä ehkäiseviin palveluihin, kuten järjestöjen toimintaan, etsivään nuorisotyöhön ja muuhun vastaavaan vaikuttavaksi todennettuun toimintaan, on välttämätöntä.
Lähde: Vaasan yliopisto
The post Vaikuttavilla toimenpiteillä kouluissa ja työpaikoilla voidaan edistää nuorten hyvinvointia appeared first on Vastuullisuusuutiset.fi.