Kriittiset raaka-aineet ovat keskeisiä EU:n teollisten arvoketjujen ja strategisten alojen sekä vihreän energiasiirtymän kannalta.
Oulun yliopiston johtama SEMACRET-hanke edisti kestävää etsintää vihreän siirtymän kannalta kriittisille raaka-aineille EU:ssa varmistaen niiden jatkuvan saannin teollisuudelle. Hankkeen alussa ensisijaisten kriittisten raaka-aineiden saatavuus oli monien tärkeiden raaka-aineiden osalta alle 3 %, mikä asetti EU:n haavoittuvaan asemaan, riippuvaiseksi pääosin tuonnista kolmansiin maihin. EU:n tavoitteena on varmistaa näiden raaka-aineiden vastuullinen hankinta ja lisätä sisämarkkinoiden tuotantoa strategisen omavaraisuuden saavuttamiseksi.

Kriittisiä raaka-aineita esiintyy erilaisissa mineraalijärjestelmissä.
Tässä hankkeessa tutkimuskohteena olleet ortomagmaattiset mineraalijärjestelmät isännöivät tärkeitä vihreän siirtymän raaka-aineita, kuten nikkeliä (Ni), kuparia (Cu), kobolttia (Co), vanadiinia (V), titaania (Ti), kromia (Cr) ja platinametalliryhmän metalleja (PGM), joita esiintyy vaipasta peräisin olevissa magmoissa, jotka ovat tunkeutuneet mannerkuoreen.

Hankkeen tavoitteena oli edistää kestävää etsintää vihreän siirtymän kriittisten raaka-aineiden osalta EU:ssa.
Tutkimustuloksia saavutettiin, ja hankkeen tuotoksena syntyi sosiaalisesti ja ympäristön kannalta kestäviä keinoja ortomagmaattisten kriittisten raaka-aineiden etsintään. Malmiesiintymämallia – eli ymmärrystä siitä, miten mineraaliesiintymät muodostuvat – tarkennettiin, ja tätä voidaan hyödyntää tehokkaamman etsinnän ohjaamiseen.

Hanke kehitti myös keinoja lisätä tietoisuutta kriittisistä raaka-aineista ja niiden vastuullisesta hankinnasta.
Tämä toteutettiin yhteisötapahtumien, haastattelujen, kyselyiden ja sosiaalisen median analyysien kautta neljässä eri maassa.

SEMACRET-hanketta koordinoi Oulun yliopiston Oulun kaivoskoulu, ja konsortioon kuuluu 16 osapuolta 12 eri maasta, mukaan lukien EU-maat, Etelä-Afrikka ja Iso-Britannia.
EU ja UKRI (UK Research and Innovation) sijoittivat hankkeeseen vastaavasti 6,67 miljoonaa ja 0,83 miljoonaa euroa. Kokonaisbudjetti oli 7,5 miljoonaa euroa.

Tutkimus toteutettiin viidellä esimerkkialueella Suomessa, Portugalissa, Puolassa ja Tšekissä, jotka edustivat erilaisia geologisia, yhteiskunnallisia ja ympäristöllisiä olosuhteita.
Hankkeen tiimiin kuului asiantuntijoita akatemiasta ja teollisuudesta laajasti eri tieteenaloilta, kuten geologiasta, geofysiikasta, geokemiasta, matemaattisesta mallinnuksesta, resurssimallinnuksesta, tekoälystä, geoinformatiikasta ja yhteiskuntatieteistä. Kyseessä oli aidosti monitieteinen tutkimushanke.

Lisätietoja hankkeesta täältä: https://semacret.eu/2025/04/21/semacret-final-seminar/

Lähde: Oulun yliopisto

The post Oulun yliopisto: Kestävää malminetsintää kaivosteollisuuden vihreän siirtymän tukemiseksi appeared first on Vastuullisuusuutiset.fi.