Tällä viikolla vietettävä Hävikkiviikko kannustaa hyödyntämään tähteet ja ylijäämät luovasti ruoanlaitossa. Näin vähennetään ruokahävikkiä, säästetään rahaa ja annetaan ruoalle arvo, jonka se ansaitsee.

Päivittäistavarakauppa on onnistunut vähentämään hävikkiään merkittävästi: vuonna 2024 ruokahävikki oli enää 0,97 % myymälöiden läpi virtaavista elintarvikkeista, kun vielä 2018 luku oli 1,6 %. Suurimmat vähennykset on saavutettu vihanneksissa, hedelmissä ja perunoissa, mutta myös leipähävikki on pienentynyt selvästi.

Kauppa tavoittelee ruokahävikin puolittamista vuoteen 2030 mennessä YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisesti. Keinoina ovat muun muassa punalaputetut tuotteet, aamu- ja ilta-alet, hävikkihyllyt ja -laatikot sekä uudet tuotteet, joissa pelastetaan raaka-aineita hukalta.

Myös kuluttajia rohkaistaan mukaan: kauppa tarjoaa sovelluksissa ja kanavissaan vinkkejä tähteiden hyödyntämiseen, muistuttaa säilytyslämpötiloista ja pakkausmerkintöjen eroista. Suunnitelmallinen ostaminen ja oikeiden tuotteiden valinta auttavat minimoimaan kotien ruokahävikkiä.

Hävikkiviikon webinaari järjestetään tiistaina 23.9. klo 9 ja tarjoaa käytännön keinoja hävikin vähentämiseen niin kotona, kaupassa kuin teollisuudessa.

Lähde: Päivittäistavarakauppa ry

The post Päivittäistavarakauppa ry: Kauppa kitkenyt ruokahävikkiä – osuus enää alle prosentin appeared first on Vastuullisuusuutiset.fi.