Rakentaminen ja rakennukset vastaavat noin 30 prosenttia Suomen kokonaispäästöistä. Rakentamisen ja asumisen alan toimijoilla, asukkaat mukaan lukien, on sekä mahdollisuus että velvollisuus vähentää päästöjä merkittävästi. Rakennusvaiheen lisäksi rakennetun ympäristön päästöjen laskennassa on tärkeää huomioida asumisen aikaiset päästöt. Kiinteistön omistajan vastuulla on varmistaa, että kiinteistö on mahdollisimman energiatehokas ja että suurin osuus käytetystä energiasta on päästötöntä. Asukkailla puolestaan on valta vaikuttaa asumisen arjen hiilijalanjälkeen.

Lumo-kodeilla on aktiivisesti panostettu noin 60 000 asukkaan mahdollisuuksiin elää kestävällä tavalla omaa hiilijalanjälkeään pienentäen. Lumo-asukkaat voivat arvioida oman elämäntapansa kestävyyttä Lumo-kotien hiilijalanjälkitestin avulla. Kyselyn tuloksena asukas saa itselleen räätälöityjä vinkkejä entistä kestävämpään arkeen. Yhtenä vinkkinä testi antaa Lumo-kotien Nollaa lämmityksen hiilijalanjälkesi -palvelun, jonka ostamalla asukas nollaa Lumo-kodin lämmityksen hiilijalanjäljen vuodeksi kerrallaan.

Lämmityksen lisäksi asukkailla on mahdollisuus vaikuttaa asumisen päästöihin oman sähkösopimuksensa kautta. Uusimpana kannustimena Lumo-kodit tarjoaakin asukkailleen mahdollisuuden ostaa uusiutuvaa sähköä etuhintaan. ”Hankkimalla uusiutuvaa sähköä ja nollaamalla lämmityksen hiilijalanjäljen asukas käytännössä nollaa asumisen hiilijalanjäljen. Tämä on ainutlaatuista vuokra-asumisessa!” Kojamon ja Lumo-kotien vastuullisuuspäällikkö Niina Turri toteaa. ”Lisäksi Lumo-kotien omilla autopaikoilla lataussähkö on hiilineutraalia. Eli meillä autoilijat voivat valita myös päästöttömän liikkumisen. Olemme lisänneet sähköautojen latauspisteitä Lumo-talojen parkkiruutuihin ja latauspisteitä löytyy jo yli 1500 autopaikalta.”

Kojamo on vastuullisuusohjelmassaan sitoutunut Lumo-talojen hiilineutraaliin energiankäyttöön vuoteen 2030 mennessä. Yritys on tehnyt pitkäjänteistä työtä Lumo-kotien hiilijalanjäljen pienentämiseksi ja edistysaskeleita on otettu tavoitteiden mukaisesti, mutta myös isoin harppauksin. Vuosittainen asuntokohtainen hiilidioksidipäästövähennystavoite on ollut neljä prosenttia, ja vuodesta 2024 lähtien viisi prosenttia. Lumo-kotien asuntokohtainen hiilijalanjälki laski vuoden 2023 aikana edellisvuodesta peräti 16,9 % ollen 0,8 t CO2e/asunto. Tämä on monen eri tekijän summa.

”Kaikissa Lumo-taloissa on jo useamman vuoden ajan ollut täysin hiilineutraali kiinteistösähkö, jolla valaistaan yhteistilat ja pihat, lämmitetään talosaunat, pyöritetään pesutuvan koneita ja hoidetaan talojen ilmanvaihto”, Turri kertoo. ”Lisäksi lähes 150 Lumo-taloa lämmitetään joko uusiutuvalla kaukolämmöllä tai hiilineutraalisti maalämmöllä ja sähköllä. Uusiutuvan energian käyttöä Lumo-talojen lämmityksessä tullaan lisäämään jatkuvasti.”

Energiatehokkuutta on Kojamolla kehitetty vuosia. Kojamo muun muassa seuraa ja optimoi lähes 31 000 Lumo-kodin lämmitystä reaaliaikaisesti. Ennakoivaa tekoälyä hyödyntävä ratkaisu säätää automaattisesti talon lämmitystä asuntojen todellisen lämpötilan sekä sääennusteen perusteella asumismukavuutta ja energiankulutusta optimoiden. ”Omistajana kehitämme jatkossakin kiinteistöjemme energiatehokkuutta ja lisäämme uusiutuvan energian osuutta omistajan roolissa – ja haluamme ottaa asukkaat mukaan ilmastotalkoisiin”, Turri tiivistää.

Lähde: Kojamo Oyj

The post Ainutlaatuista vuokra-asumisessa: Lumo-kotien asukkailla mahdollisuus nollata asumisen hiilijalanjälki appeared first on Vastuullisuusuutiset.fi.