Jäällä eri tavoin ulkoilevat voivat ottaa liikkuessaan saimaannorppien pesät melko vaivatta huomioon. Hyvänä apuna ovat Metsähallituksen julkaisemat pesätihentymäkartat, joista selviävät saimaannorpan tärkeimmät pesimäalueet. Saimaannorppa voi pesiä myös näiden alueiden ulkopuolella. Saimaannorppien pesät sijaitsevat usein selkävesien saarten ja luotojen rannoilla. Pesää ei yleensä huomaa lumikinoksesta ulkoapäin, minkä vuoksi liikkumista rantojen läheisyydessä on hyvä välttää. Norpalla on tarkka kuulo, ja pesän ulkopuolelta kantautuvat äänet saavat sen pakenemaan pesässä olevasta avannosta veteen, mikä häiritsee imetystä ja aiheuttaa stressiä.

Nämä viisi asiaa Saimaalla liikkujan kannattaa nyt ottaa huomioon:

  1. Katso saimaannorppien tärkeimmät pesimäalueet kartalta, jotta voit vähentää mahdollisuutta pesinnän häiritsemiseen.
  2. Liiku jäällä mahdollisimman kaukana rantaviivasta.
  3. Vältäthän erityisesti rantakinoksia ja luotoja.
  4. Liiku rannasta ja kohti rantaa mahdollisimman suoraviivaisesti.
  5. Pidä jäällä lemmikit kytkettyinä, jotta ne eivät pääse häiritsemään pesintää.

Saimaannorppa tekee talvella pesän lumikinokseen, ja kulku pesään sisälle käy avannosta. Tällä hetkellä eteläisen Saimaan suurilla selillä lunta ei ole paikoin lainkaan eikä rannoillakaan ole luonnonkinoksia. Pohjoisella Saimaalla lunta on rannoilla hieman enemmän, selillä vähemmän. Apukinokset ovat säilyneet Saimaalla hyvin. “Nyt kun välillä on tullut lunta, vettä ja pakkasjaksoa, kinokset ovat kerrostuneet hyvin”, kertoo luonnonsuojelun erityisasiantuntija Riikka Alakoski Metsähallituksen Luontopalveluista. Emo ruokkii kuuttia ja huolehtii siitä pesässä jäiden lähtöön saakka, minkä jälkeen emo vieroittaa poikasen yleensä toukokuun puolivälin aikoihin. Mitä pidempään norpan pesä antaa suojaa pedoilta ja kylmettymiseltä, sen parempi tilanne on kuutille. “Sääennustuksissa toivotaan nyt pakkasia, jotta lumet ja jäät säilyvät mahdollisimman pitkään. Lumisateet toisivat myös olemassa olevien kinosten päälle lisäsuojaa ja eristäisivät jäätä kevätauringolta”, Riikka Alakoski kertoo.

Lähde: Metsähallitus

The post Älämölö pesän luona häiritsee saimaannorppaemoa ja kuuttia – Vinkit ulkoilijalle pesinnän huomiomiseen appeared first on Vastuullisuusuutiset.fi.