Topinojan jätekeskuksessa sijaitsevan Ohituskaista uudelleenkäyttöön -vastaanottopisteen kautta ohjattiin kesä–joulukuussa 2023 kaikkiaan 1 433 esinettä – yhteensä 12 720 kiloa tavaraa – uusiin koteihin. “Asukkaiden vierailu vielä käyttökelpoisen tavaran vastaanottopisteellä eli Ohituskaistalla säästi kiinteitä luonnonvaroja noin 258 000 kiloa, mikä vastaa yli kuuden suomalaisen vuosittaista luonnonvarojen kulutusta”, kertoo Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) projektisuunnittelija Kaisa Jussila. Ohituskaistan avulla vältettiin noin 43 000 kiloa hiilidioksidipäästöjä, joka vastaa yli neljän suomalaisen vuotuisia ilmastopäästöjä.

Ohituskaista uudelleenkäyttöön -nimeä kantava käyttökelpoisen tavaran vastaanottopiste avattiin Topinojan jätekeskukseen Turkuun kesäkuussa 2023. Tavoitteena on madaltaa kynnystä tarjota tavaraa uudelleenkäyttöön ja kannustaa jätteen synnyn vähentämiseen. “Ensimmäisen puolen vuoden aikana Ohituskaistan kautta uuden kodin löysi esimerkiksi 170 tuolia, 51 polkupyörää ja yli 300 ehjää sähkölaitetta, jotka olisi muuten hyödynnetty materiaalina tai energiana”, Jussila luettelee. Ohituskaistan viime vuoden toiminnan vaikutukset laski Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus. Kiertotalouslaskenta kertoo uudelleenkäytön positiiviset ympäristövaikutukset, jotka syntyvät siitä, että tavara tai materiaali pidetään käytössä sen sijaan, että tilalle ostettaisiin uutta. “Kiertotalouslaskenta perustuu oletukseen, että kun tuote ostetaan käytettynä tai rikkinäinen tuote korjataan, uutta vastaavaa tuotetta ei tarvitse valmistaa. Samalla säästyy luonnonvaroja ja vältetään hiilidioksidipäästöjä”, Jussila kertoo.

Topinojan Ohituskaistalla otetaan vastaan esimerkiksi käyttökelpoisia huonekaluja, kodintavaraa, polkupyöriä sekä ehjää sähköelektroniikkaa. Topinojan lajitteluasemalle voi sen sijaan viedä jätemateriaaleja, kuten puuta, laattoja, kaakeleita, pientä rakennustarviketta ja huonekaluja. Osa lajitteluasemalle tuotavista materiaaleista olisi vielä korjattavissa, sopisivat uudelleenkäyttöön tai niitä voisi käyttää uusien tuotteita valmistettaessa. “Vastikään uudistunut jätelainsäädäntö velvoittaa jätteitä kerääviä yrityksiä tarjoamaan vielä hyödynnettävissä olevia materiaaleja erilaisille yrityksille ja yhteisöille siltä osin, kuin jätteen kerääjä itse ei valmistele niitä uudelleenkäyttöön. Nyt LSJH kutsuukin yrityksiä ideoimaan ja kokeilemaan ennakkoluulottomasti näitä kierrätysmateriaaleja omassa liiketoiminnassaan”, Jussila vinkkaa. Kokeilu sopii yrityksille, jotka haluavat kehittää brändiään ja liiketoimintaansa kiertotalouden periaatteiden mukaisesti. “Hakuaika kokeiluille on auki 15. maaliskuuta 2024 asti. Kokeiluhankkeen tarkoituksena on luoda pysyvä toimintamalli, jonka avulla LSJH:lle tuodut käyttökelpoiset materiaalit saadaan ohjattua sujuvasti yritysten hyödynnettäväksi”, Jussila toteaa.

Lähde: Lounais-Suomen Jätehuolto | Epressi

The post Asukkaat säästivät puolessa vuodessa 258 000 kiloa luonnonvaroja Ohituskaistalla appeared first on Vastuullisuusuutiset.fi.