Kaikilla päätoimialoilla nähtiin pitkästä aikaa nousua.

”Tällaista tilannetta, jossa luottamuslukemat ovat nousussa kaikilla päätoimialoilla ei ole aivan äskettäin nähty. Viimeksi tällainen tilanne on ollut vuoden 2021 lokakuussa. Joulukuun lukemat vahvistavat jo marraskuussa tehtyä tulkintaa, että yritysten luottamuksessa pohjakosketus on nähty”, EK:n johtaja Sami Pakarinen sanoo.

Teollisuudessa luottamusta mittaava saldolukema oli joulukuussa -20. Luottamus nousi pisteen verran edelliskuun tasolta. Luottamusindikaattori on yhä selvästi alle pitkän aikavälin keskiarvon, joka on +1. Joulukuussa rakentamisen luottamusta kuvaava saldoluku kipusi arvoon -36. Saldoluku oli seitsemän pistettä enemmän kuin marraskuussa. Pitkän aikavälin keskiarvo on -7. Palveluiden luottamus kohosi joulukuussa. Luottamusta mittaava saldoluku oli -2, joka on kolme pistettä enemmän kuin tarkistettu lukema marraskuussa. Vähittäiskaupassa luottamus nousi joulukuussa lukemaan -15, joka on pisteen enemmän kuin marraskuussa. Pitkän aikavälin keskiarvo on -1.

Tämä ei kuitenkaan pelasta talouskasvua tänä tai ensi vuonna, sillä yritysten luottamusindikaattori ennakoi selvästi heikompaa talouskehitystä kuin tuoreet talousennusteet povaavat Suomelle. Näin ollen on hyvä varautua siihen, että ennusteita korjataan vielä alaspäin ennen kuin tilanne kääntyy reaalitaloudessa parempaan.

”Luottamuksen kohoamisen rinnalla myönteistä on korkojen alentuminen, joka lisää kysyntää taloudessa. Samaan aikaan on muistettava, että investoinneissa tähän asti nähty heikkous painaa taloutta vielä pitkään alaspäin”, Pakarinen toteaa.

Lähde: Elinkeinoelämän keskusliitto EK

The post Elinkeinoelämän luottamus nousussa appeared first on Vastuullisuusuutiset.fi.