”Suomi on tukenut EU:ssa ultrapikamuodin sääntelyn kiristämistä. Neuvottelutulos on Suomen toivoma: jäsenmaat voivat direktiiviä toimeenpannessaan päättää, että pika- ja ultrapikamuodin tuottajat maksaisivat korkeampia tuottajavastuumaksuja. Ympäristön kannalta on kestämätöntä, että yhä huonolaatuisempia vaatteita tuotetaan ja kulutetaan yhä enemmän ja nopeammin”, ympäristö- ja ilmastoministeri Sari Multala sanoo.
Tekstiilien tuottajavastuu kohdistuu yhdenvertaisesti kaikkiin tekstiilien valmistajiin ja maahantuojiin. Mikroyritykset saavat tuottajavastuuvelvoitteen hoitamiseksi vuotta pidemmän siirtymäajan kuin suuremmat yritykset. Tällä kevennetään mikroyritysten hallinnollista taakkaa. Jäsenmaille tulee oikeudellisesti sitovat tavoitteet elintarvikejätteen vähentämiseksi. Vuoteen 2030 mennessä elintarvikejätettä tulee vähentää 10 prosenttia elintarviketeollisuudessa sekä 30 prosenttia asukasta kohden yhteisesti vähittäiskaupassa, ravintoloissa ja ruokapalveluissa sekä kotitalouksissa verrattuna vuosien 2021–2023 keskiarvoon.
Komission täytyy tarkastella ja arvioida jätepuitedirektiiviin uusia velvoitteita: muun muassa laajennetun tuottajavastuun rahoitusta (vuoteen 2029 mennessä) sekä alkutuotannon roolia elintarvikejätteen synnyssä, tuotantomäärien muutosten vaikutusta elintarvikejätteen vähentämiseen ja mahdolliset päivitetyt tavoitteet niin sanotun aiemmin syömäkelpoisen elintarvikejätteen eli ruokahävikin vähentämiseksi vuosille 2030 ja 2035 (vuoteen 2027 mennessä). Sopu valmiiksi neuvotellusta jätepuitedirektiivin muutoksesta on vielä hyväksyttävä Euroopan parlamentissa ja jäsenmaiden ministerineuvostossa. Sen jälkeen, kun jätepuitedirektiivin muutos on virallisesti hyväksytty ja julkaistu virallisessa lehdessä, jäsenmailla on 20 kuukautta aikaa saattaa direktiivi osaksi omaa lainsäädäntöään.
EU:ssa syntyy tekstiilijätettä 12,6 miljoonaa tonnia vuodessa. Pelkästään vaatteiden ja jalkineiden jätemäärä on 5,2 miljoonaa tonnia, mikä on 12 kiloa jätettä henkeä kohti vuodessa. Elintarvikejätettä syntyy Suomessa noin 116 kiloa henkilöä kohden, mikä on hieman vähemmän kuin EU:n keskiarvo 132 kiloa. Suurin osa elintarvikejätteestä syntyy kotitalouksissa (45 %) toiseksi suurin elintarvikejätteen tuottaja on elintarviketeollisuus (25 % elintarvikejätteestä).
Lähde: Ympäristöministeriö
The post Euroopan unionissa alustava sopu tekstiili- ja elintarvikejätteen ympäristövaikutusten suitsimisesta appeared first on Vastuullisuusuutiset.fi.