Itämeren meriympäristön suojelua edistettiin projektissa, jossa vahvistettiin Suomen, Viron, Latvian ja Liettuan rannikkokaupunkien yhteistyöverkostoja ja etsittiin merensuojelun synergioita. Kunta- ja kaupunkipäättäjien ohella meritietoa jaettiin laajasti yhteiskunnan eri toimijoille ja suurelle yleisölle. Erilaiset merenrannat tuotiin kansalaisten ulottuville videokampanjan voimin. Kampanjasivuston suosio viestii siitä, että ilon ja huolen merestä jakaa moni kansalainen.

Suomen ympäristökeskuksen vetämä BALTICITIES-projekti vauhditti Itämeren suojelua Suomen ja Baltian rannikkokaupunkien, yliopistojen, museoiden ja usean muun toimijan voimin. Pääyhteistyökumppaneina olivat kaupungit Helsinki, Turku, Tallinna, Liepaja, Klaipeda ja Palanga. Projekti on Suomen ulkoministeriön rahoittama. Päätöstapahtumassa 22. toukokuuta Liepajassa arvioidaan hankkeen tuloksia ja pohditaan yhteistyön jatkomahdollisuuksia.

Aranda meritiedon foorumina
Vuonna 2023 tutkimusalus Arandan avoimissa ovissa kolmessa Baltian kaupungissa vieraili yhteensä liki 2000 kävijää. Vapaaehtoiset opiskelijat tulkkasivat suomalaisten tutkijoiden meritietoa liettuaksi, latviaksi ja viroksi. Pakallisten toimijoiden infopisteet laajensivat meriympäristötiedon tarjontaa. Paikallisten toimijoiden merensuojelun yhteistyötä vauhditettiin risteilyllä, jossa tutkijat tutustuttivat heidät käytännön merentutkimukseen ja Itämeren tilan haasteisiin. Helsingissä Arandalla vieraili koululais- ja Itämeripäivänä yhteensä yli 1 200 merestä kiinnostunutta kansalaista.

Hangossa kansainvälinen Itämerileiri
Yksi tärkeä projektin kohderyhmä olivat koululaiset ja nuoret aikuiset. Itämerileirillä Hangossa Tvärminnen tutkimusasemalla 40 nuorta Baltian maista ja Suomesta pääsi tutustumaan meren eliöstöön snorklaten ja mikroskoopin linssin läpi. Erityisen merialuesuunnittelupelin avulla ratkottiin monenlaisten meren käyttäjien tarpeiden yhteensovittamista ja meren kestävän käytön haasteita.

Videokampanjasivustolla yli 28 000 vierailua
Baltic Seashore Stories -videokampanjalla haluttiin tavoittaa erityisesti nuoria ja kampanjamainonta keskittyi sosiaaliseen mediaan kuudella kielellä: suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, viroksi, latviaksi ja liettuaksi. Kampanja keräsi yli 130 videota, joista 62 on nyt katsottavissa verkkosivustolla (BalticSeashoreStories.com) ja Youtube-kanavalla @balticseashorestories. Videoilla ihmiset jakavat kokemuksiaan Baltian ja Suomen monenlaisilta rannoilta, meren iloista ja ongelmista. Kampanjan suosio on todella positiivinen yllätys: Youtube-kanavan tilaajamäärä lähentelee 4 000:ää ja sivustovierailuja on kertynyt 28 000. Kampanjasivustolta löytyy myös koottua tietoa projektimaiden merensuojelun toimijoista ja tapahtumista, paikallisista ja kansainvälisistä.

Lähde: Suomen ympäristökeskus SYKE

The post Itämeren suojelua edistettiin Suomen ja Baltian yhteisvoimin appeared first on Vastuullisuusuutiset.fi.