Rakennustiedon ympäristöluokituksella johdetaan ja arvioidaan rakennusten ympäristövaikutuksia Suomessa. Ympäristöluokituksen kriteeristö kattaa mm. energiatehokkuuden, materiaalien kestävyyden, kosteudenhallinnan, sisäilman laadun ja vedenkulutuksen. Viiden tähden luokituksen mahdollistava pistemäärä suunnittelu- ja rakentamisvaiheessa on vahva merkki hankkeen osapuolien sitoutumisesta kestävän kehityksen periaatteisiin. Viiden tähden luokitus edellyttää suunnittelu- ja rakentamisvaiheessa suunniteltujen energiatehokkuuden ja sisäilmaston laatutavoitteiden todentamista ulkopuolisen auditoijan toimesta yhden tai kahden vuoden kuluttua rakennuksen käyttöönotosta. Lopullisen luokituksen Järvenpään Myllytie 14 tulee saamaan vuonna 2025. Sekä COfLOW että Y-Säätiö ovat sitoutuneet varmistamaan, että hanke säilyttää viiden tähden tason myös käyttövaiheessa.

Järvenpään Myllytie 14 on Y-Säätiön M2-Kotien kerrostalo, joka valmistui syksyllä 2023 Pajalan alueelle. Talossa on 50 erikokoista vuokra-asuntoa, ja se on suunniteltu palvelemaan taiteen ammattilaisia. Talon ylimmässä kerroksessa on neljä ateljeeasuntoa, joissa huonekorkeus on jopa viisi metriä, mikä mahdollistaa tilavan parviratkaisun. Lisäksi talon asukkaat voivat varata kerhohuoneen lyhytaikaiseksi työtilaksi taiteen tekemiseen. M2-Kodit on osa Y-Säätiö-konsernia ja tarjoaa ARA-rahoitteisia vuokra-asuntoja. Näiden asuntojen asukasvalinnoissa on tulorajat. Järvenpään Myllytie 14:ssa kolmekymmentä asuntoa on varattu M2-Kotien asukkaille ja kaksikymmentä taiteilijoille.

Hanke on myös edelläkävijä virtaavan betonirakentamisen alalla, mikä mahdollistaa poikkeuksellisen tehokkaan rakennusprosessin. COfLOW:n kehittämä ASSI©-asuntoallianssimalli yhdessä virtaavan betonirakentamisen konseptin kanssa lyhentää merkittävästi rakennusprosessin läpimenoaikaa. Järvenpään taiteilijatalossa hyödynnetään muun muassa maalämpöä sekä aurinkopaneeleita. Näin varmistetaan energiatehokas asuminen, mikä on osa Y-Säätiön tavoitetta kaikissa uudiskohteissaan. Järvenpään Myllytien kiinteistö ei ainoastaan aseta uutta standardia ympäristötietoiselle rakentamiselle Suomessa, vaan on myös merkittävä askel kohti kestävämpää ja vihreämpää rakennettua ympäristöä tulevaisuudessa.

Lähde: Y-Säätiö

The post Järvenpään Myllytie 14 on ensimmäinen kiinteistö, jolla on mahdollisuus saavuttaa täydet viisi tähteä Rakennustiedon ympäristöluokituksessa appeared first on Vastuullisuusuutiset.fi.