Puoliväliriihestä tarvitaan selkeä signaali jäteverotuksesta. Asiaa on selvitetty jo kahden hallituksen kaudella, ja poliittinen tahtotila on olemassa. Kierrätysteollisuus esittää pikaista etenemistä investointien varmistamiseksi. Kiertotalouden edistämiseksi myös muut hallitusohjelmassa listatut toimet pitää saattaa loppuun hallituskaudella.

Jäteveron laajentaminen on listattu Orpon hallituksen tavoitteeksi. Tarkemmin ottaen hallitus haluaa selvittää keinot, jolla veron laajempaan käyttöön voidaan käytännössä edetä. Päänvaivaa ovat aiheuttaneet etenkin verotekniset seikat. – Tahtotila materiaalien kierrossa pitämiseksi löytyy. Jäteveron laajennus on kompastunut tähän asti jätteiden luokitustapaan. Tätä on selvitetty nyt jo ainakin kahden hallituksen aikana, kertoo Kierrätysteollisuuden toimitusjohtaja Mia Nores.

Jätevero on kaatopaikkavero, joka koskee sekä yleisiä että yksityisiä kaatopaikkoja. Vain noin kahta prosenttia kaatopaikoille sijoitettavista jätteistä verotetaan tällä hetkellä. Näin todetaan Suomen Ympäristökeskuksen (SYKE) ympäristöministeriölle laatimassa tuoreessa selvityksessä. Kyseessä on neljäs perättäinen tarkastelu, joka perkaa loppusijoitukseen päätyviä jätteitä. – Selvitysten aika on nyt ohi. Esteitä voidaan listata loputtomasti, mutta jos kiertotalousasteen halutaan kohenevan tässä maassa, jäteveron laajennuksesta pitää päättää puoliväliriihessä, Nores peräänkuuluttaa.

– Asia on jäänyt ikävästi kahden ministeriön väliin. Ympäristöministeriö tilaa selvityksiä, mutta jäteverolain muuttaminen kuuluu valtiovarainministeriölle. Emme ole tunnistaneet asiassa poliittista erimielisyyttä, koska jäteveron laajentaminen on ollut niin oikeisto- kuin vasemmistohallitusten ohjelmassa, Nores toteaa.

Kierrätysteollisuus on esittänyt luokitusongelman kiertämistä.

– Lähdetään rohkeasti verottamaan laajaa joukkoa jätteitä. Vero voi olla aluksi hyvin maltillinen. Kun kaatopaikalle viedään miljoonia tonneja jätettä, myös verotuotto nousisi ennen ohjausvaikutuksen puremista useisiin satoihin miljooniin euroihin, Nores tuo esiin.

Jäteveron laajentamisesta olisi mahdollista laatia pitkäjänteinen yli hallituskausien ulottuva suunnitelma, joka toisi ennakoitavuutta myös jätettä tuottaville toimialoille. Nores muistuttaa, että veroteknisiä seikkoja voitaisiin näin ratkoa matkan varrella .Kierrätysteollisuus on esittänyt jäteveron laajentamista etenkin maa-ainesjätteisiin ja vaarallisiin jätteisiin jo pitkään. Kaivannaisjätteisiin yhdistys ei ole ottanut kantaa. SYKEn tarkastelussa keskitytään loppusijoitettuihin kaivosjätteisiin, maa-aineksiin ja vaarallisiin jätteisiin. Huomiota saavat lisäksi muutkin kaatopaikoille ja muille loppusijoitusalueille päätyvät jätteet.

– Veron kanssa on nyt jahkailtu pitkään ja vaikutukset näkyvät. Jäsenyrityksemme NG Nordic (ent. Fortum Waste Solutions Oy) teki juuri päätöksen Porissa sijaitsevan tuhkajalostamonsa tuotannollisen toiminnan alas ajamisesta. Laitosinvestointi perustui oletukseen siitä, että vaarallisten jätteiden kiertotaloutta lähdettäisiin edistämään Suomessa, mutta näin ei ole valitettavasti tehty, Nores kertoo lakimuutosten viivästymisen vaikutuksista.

Tuhkajalostamon käsiteltäväksi tarkoitettuja lentotuhkia ja polttolaitoksen savukaasujen puhdistusprosessissa syntyviä nk. APC-jätteitä voidaan tällä hetkellä kaatopaikata verovapaasti, vaikka niille olisi myös kierrätysratkaisu. Myös useiden muiden jätelajien kohdalla on arvioitu, että jätevero tekisi kierrätys- ja hyödyntämisratkaisuista kaatopaikkaamista kannattavampaa. – Jos jätteiden viemistä kaatopaikoille jatketaan eikä verotusta kehitetä, saamatta eivät jää ainoastaan verotulot, vaan paitsi jäädään myös ilmastohyödyistä ja luontovaikutuksista, joita materiaalien kierrätys synnyttää, Nores toteaa ja jatkaa: – Toki pitää muistaa myös veron kansantaloudelliset vaikutukset, koska jätevero kannustaa innovaatioihin ja investointeihin. Tästähän on jo selkeää näyttöä, koska jätevero on vuosien saatossa ohjannut jo merkittävät määrät jätettä pois kaatopaikoilta.

Hallitusohjelma sisältää muitakin kiertotaloutta ja kierrätysmarkkinoiden toimivuutta edistäviä kirjauksia. – Yksi kierrätystä edistävä ja kierrätysmarkkinoita merkittävästi tervehdyttävä uudistus on hankintalain muutos. Kierrätys- ja jäteala eivät tarvitse muihin aloihin verrattuna poikkeuksia, vaan päinvastoin lisää kilpailua ja kunnille parempia mahdollisuuksia hankkia nykyistä kustannustehokkaampia ratkaisuja, jotka painottuvat jätteiden kierrätykseen. Olisi virhe lukita jätemarkkinat nykytilaan, jossa kuntayhtiöt syövät elintilaa yrityksiltä ja etenkin pk-sektorilta, Nores kertoo.

Hallitusohjelmassa on haluttu myös muilla tavoin varmistaa, että kuntien rooli on jätehuollossa tarkoituksenmukainen. Hallitus on täsmentämässä jätelakia, jotta varmistetaan, että kuntien yhtiöt myyvät jätehuoltopalveluja elinkeinoelämälle vain todellisessa markkinapuutteessa. – Nythän kuntayhtiöiden toiminta markkinoilla on erittäin laajaa eikä vastaa enää jätelain tarkoitusta. Laaja markkinoille myynti linkittyy kunnalliseen jätteenpolton ylikapasiteettiin, joka Suomeen on rakennettu, Nores toteaa.

Kiertotalouden kannalta oleellisia ovat myös hallituksen toimet ympäristöön liittyvien lupaprosessien sujuvoittamisessa ja kiertotalouden sääntelyn esteiden purkamisessa. Kierrätysteollisuus odottaa muun muassa lakiesitystä uudesta menettelystä, jolla todetaan jätteen muuttuneen uudeksi tuotteeksi (nk. jätteeksi luokittelun päättyminen).

Lähde: Kierrätysteollisuus ry

The post Jäteverosta tarvitaan päätös puoliväliriihestä valtion tulojen kasvattamiseksi ja kiertotalouden appeared first on Vastuullisuusuutiset.fi.