Työyksinäisyys vaikuttaa työntekijöiden hyvinvointiin, jaksamiseen, motivaatioon ja tuottavuuteen. Peräti 27 prosenttia työssäkäyvistä kokee yksinäisyyttä ja eristäytyneisyyttä kansainvälisesti, Suomessa luku on 22 prosenttia. Tiedot ilmenevät kansainvälisestä tutkimuksesta, johon osallistui 30 000 vastaajaa 21 maasta. Suomesta vastaajia oli 2000. Tutkimuksen toteuttivat johtava markkinatutkimusyhtiö Mintel ja ateria- ja monipalveluyritys Compass Group, joka on n. 500 000 työntekijällään yksi maailman suurimmista työnantajista.

Nämä viisi seikkaa nousivat tutkimuksessa:

  • Vastaajista 27 % globaalisti sekä 22 % suomalaisista kokevat yksinäisyyttä työpaikalla
  • Ystävyyssuhteet töissä vahvistavat työntekijöiden hyvinvointia
  • Sosiaaliset hetket lisäävät tuottavuutta ja houkuttelevat tulevaisuuden tekijöitä
  • Tulevaisuuden työntekijät odottavat osallistavia hetkiä
  • Työntekijät tahtovat sekä spontaaneja että suunniteltuja kohtaamisia työpaikalla
  • Toimistojen hotellimaistuminen on nousussa

Esimerkiksi 71 prosenttia suomalaisista kokee, että ystävät työpaikalla ovat hyväksi hyvinvoinnille. Joka toisen suomalaisen työssäkäyvän mielestä ystävät ovat töissä yhtä tärkeitä kuin työpaikan ulkopuolella. Kuitenkin vain 66 prosenttia sanoo, että työpaikalla on ainakin yksi ystävä – kolmanneksella ei ole. Yksinäisyyttä ja eristäytyneisyyttä kokevilla on kaksi kertaa enemmän sairauspoissaoloja. Spontaanit kohtaamiset työpaikalla esimerkiksi pienten taukojen tai lounaan yhteydessä ovat yksilön hyvinvoinnin kannalta tärkeimpiä. Suomessa lähes kolmannes kokee yritysten järjestetyt kohtaamiset kuten tiimiaktiviteetit epämiellyttävinä. Jos tilaisuuksia järjestetään, niiden pitää olla merkityksellisiä.

Työyksinäisyys on globaali epidemia etenkin Z-sukupolvelle eli vuoden 1996 jälkeen syntyneille. Tutkimuksen mukaan yksinäiset työntekijät ovat todennäköisempiä lähtijöitä, ja Z-sukupolvi on sitoutunut työpaikkaansa kaikista heikoiten. Maailmanlaajuisesti lähes kolmannes nuorista työntekijöistä harkitsee työpaikan vaihtoa tai etsii jo uutta. Suomalaisista nuorista työpaikan vaihtoa harkitsee jo joka neljäs. Viidennes suomalaisista on myös sitä mieltä, että työnantaja ei helpota työntekijöiden keskinäisiä kohtaamisia.  Jos työpaikka taas koetaan sosiaaliseksi, tutkimuksen mukaan työntekijät ymmärtävät myös yrityksen strategian ja tavoitteet paremmin.

Tutkimuksen mukaan työtyytyväisyys paranee 20 prosenttiyksikköä, kun spontaaneja tapaamisia on ainakin kerran viikossa, tiimiaktiviteetti vähintään kerran kuukaudessa ja lounas työkavereiden kanssa vähintään kerran viikossa. “Menetämme mahdollisuuksia, jos yhteisön rakentaminen ei ole osa johdon agendaa niin yksityisellä kuin julkisellakin sektorilla. Kilpailua osaavasta työvoimasta ei ratkaista etätyöpolitiikalla tai tiimien yhteisleikeillä. Tärkeintä on muistaa tavallisten kohtaamisten voima ja mahdollistaa näiden toteutuminen arjessa”, sanoo Compass Group Suomen toimitusjohtaja Hannu Rahnasto.

Lähde: Compass Group Finland Oy

The post Joka neljäs kärsii yksinäisyydestä töissä – työyksinäisyys on globaali ilmiö appeared first on Vastuullisuusuutiset.fi.