Saimaannorpan suojelemiseksi asetettuja kalastusrajoituksia on onnistuttu lisäämään pesimäalueen laajentuessa osakaskuntien ja Pohjois-Savon ELY-keskuksen välisillä vapaaehtoisilla kalastusrajoitussopimuksilla. Osakaskuntien myönteisen suhtautumisen ansiosta kalastusrajoitukset on saatu voimaan Mikkelin Louhivedellä. Louhivesi on saimaannorpan uutta pesimäaluetta, sillä sinne syntyi tänä keväänä ensimmäinen kuutti vuosikymmenten tauon jälkeen. Pesimäalueen laajentuessa Pohjois-Savon ELY-keskus käynnisti kalastusrajoitussopimuksia koskevat neuvottelut osakaskuntien kanssa. Osakaskunnat tekivät päätöksiä pikaisesti ja nyt rajoitukset ovat voimassa 2 218 hehtaarin alueella. Reilun 200 hehtaarin osalta kokoukset pidetään juhannusviikolla.

Kalastusrajoitukset saatiin voimaan liki täysin ELY-keskuksen tarjoamille alueille ja nyt rajoitukset ovat voimassa Nurhola 1–2, Anttola-Louhivesi, Ristiinan Huttulan, Anttolan Huttulan ja Juottila 1–2 osakaskuntien alueilla. Kokoukset ovat tulossa Keikkalan osakaskunnan ja Korhola-Karhila vesialueiden osalta. Kalastusrajoitukset ovat voimassa 14.4.2026 saakka. Osakaskuntien sopimusalueista maksetaan korvausta vuosittain 2,5 € hehtaarilta. “Kokemukset kalastusrajoitusten asettamisesta vapaaehtoisilla sopimuksilla ovat hyviä uusilla pesimäalueilla. Yhteistyö sujuu osakaskuntien kanssa ja sopimusvalmius on korkea Saimaalla”, kehuu johtava kalatalousasiantuntija Teemu Hentinen.

Saimaannorpan suojelemiseksi asetettuja kalastusrajoituksia on onnistuttu lisäämään pesimäalueen laajentuessa osakaskuntien ja Pohjois-Savon ELY-keskuksen välisillä vapaaehtoisilla kalastusrajoitussopimuksilla. Kalastusrajoitusalueen pinta-ala on nyt 3050 km2. Kolmen vuoden aikana kalastusrajoitusaluetta on laajettu vapaaehtoisilla sopimuksilla yli 13 300 hehtaaria. Suurimmat laajennukset on tehty Puruvedellä, Louhivedellä ja Etelä-Saimaalla pesimäalueen laajentuessa. Valtioneuvoston asetusalueella sopimuskattavuus on erittäin korkea ollen noin 95 %.

Lähde: ELY-keskukset | STT info

The post Kalastusrajoituksia laajennettiin saimaannorpan suojelemiseksi – rajoitukset ovat voimassa 14.4.2026 saakka appeared first on Vastuullisuusuutiset.fi.