Lopuissakin LSJH:n toimialueen kunnissa siirrytään lähivuosina pakkaus- ja biojätteiden lisäksi myös sekajätteissä LSJH:n järjestämiin kuljetuksiin. Kokonaissuunnittelun tueksi LSJH teetti Etteplan Oyj:llä selvityksen siitä, millä keräystavoilla ja millä alueilla kierrätettävien jätteiden talteenottoastetta voitaisiin lisätä tehokkaimmin. Selvityksessä huomioitiin myös kustannus- ja ympäristövaikutukset. Selvityksen perusteella eniten vaikuttavuutta saavutetaan parantamalla taajamien 1–4 asunnon kiinteistöjen lajittelupalveluja monilokeroastioita ja -autoja hyödyntämällä. ”Nykyisin näiden kiinteistöjen pihoista haetaan paljon lajittelematonta, kierrätyskelpoista jätettä sisältävää sekajätettä. Vain harva pieni taloyhtiö tai omakotitalo on hankkinut pihalleen pakkausjätteiden keräysastioita, joten niiden aktiivisesti lajittelevat asukkaat joutuvat kuljettamaan pakkausjätteensä itse ekopisteisiin”, kertoo LSJH:n varatoimitusjohtaja Jaana Turpeinen. ”Kevään aikana laadimme ehdotuksen nimeltä Tikkavisio, joka sai inspiraationsa LSJH:n logolinnusta. Ehdotuksessa esitetään, että helpottamalla lajittelua pienten asuinkiinteistöjen pihoilla voidaan sekajätteen määrää vähentää murto-osaan nykyisestä”, Turpeinen jatkaa.
Tikkapalveluihin siirtyminen toteutuisi asteittain arviolta vuoden 2030 loppuun mennessä. Muutos tekisi lajittelusta vaivattomampaa, vähentäisi sekajätteen määrää ja alentaisi sen myötä monelta taajama-alueella asuvalta perittyjä sekajätteen käsittely- ja kuljetusmaksuja. Uutena pihaan tulevasta pakkausjätteiden nelilokeroastiasta veloitettaisiin astiavuokran sisältävä kuljetusmaksu, mutta ei lainkaan käsittelymaksuja. Omakotitaloissa yleisin Tikkapalvelu olisi muovi-, kartonki-, metalli- ja lasipakkauksille varattu nelilokeroastia. Sen rinnalla toisena astiana olisi joko kompostoivilla kotitalouksilla sekajäteastia tai vaihtoehtoisesti kaksilokeroastia seka- ja biojätteille. ”Joustavuus ja vaivattomuus asukkaan arjessa on visiossa huomioitu vahvasti, ja niinpä astiakokoja ja -malleja, tyhjennysvälejä ja myös useamman kiinteistön yhteisiä kimppa-astioita on helppo räätälöidä erilaisten ja muuttuvien tarpeiden mukaan”, Cati Huhta selvittää. Haja-asutusalueilla pakkausjätteet tulisi jatkossakin toimittaa ekopisteisiin, mutta ainakin pakkausjätekuljetusten siirtymäreittien varrella sijaitseville kiinteistöille LSJH haluaisi tarjota mahdollisuuden liittyä myös vapaaehtoiseen bio- tai pakkausjätekeräykseen.
LSJH:n Tikkavisiosta järjestetään syykuun alussa osakaskunnille, jätehuoltoviranomaiselle ja muille sidosryhmille keskustelutilaisuus. Tämän jälkeen LSJH:n tekemän ehdotuksen käsittely siirtyy jätehuoltoviranomaiselle. Jätehuoltoviranomainen on ratkaisevassa asemassa, koska jätehuoltomääräyksistä päättäminen kuuluu sen toimivaltaan. Tikkavision toteuttaminen edellyttää jätehuoltomääräysten muuttamista niin, että bio- ja pakkausjätteiden keräysvelvoite koskee kaikkia kiinteistöjä 10 000 asukkaan kaupunkitaajamissa ja muissa taajamissa. LSJH:n asukasneuvonta on muutosten toteutuksessa ja tavoitteiden saavuttamisessa keskeisessä roolissa. ”Toivomme, että viranomainen suhtautuu ehdotukseemme myönteisesti. Olemme LSJH:ssa vakuuttuneita, että Tikkapalveluiden avulla pientaloalueiden asukkaat innostuvat lajittelemaan entistä tarkemmin. Nyt tarvitaan vallankumous keittiössä. Syrjäytetään yhdessä sekajätteen valta-asema”, Jaana Turpeinen innostaa.
Lähde: Lounais-Suomen Jätehuolto
The post Kierrätyskelpoisia materiaaleja saatava enemmän talteen – LSJH esittää kirivaihteeksi helpompaa ja tehokkaampaa lajittelua taajamiin appeared first on Vastuullisuusuutiset.fi.