Keskustelussa nousivat esiin muun muassa luontotiedon saatavuuteen ja valvontaan liittyvät kysymykset sekä teknologiset ratkaisut niiden tueksi. ”Vaikuttavinta on aina ennaltaehkäisy ja ennakkovalvonta. Ennakkosuunnittelun tiedonhallintaa on parannettava, jotta arvokkaat luontokohteet saadaan määriteltyä. Tärkeä askel voisi olla viranomaisyhteistyön tiivistäminen ja kattavan satelliittidata- ja laserkeilausaineistomme parempi hyödyntäminen. Myös kuljetusreittien kontrollointi metsien käytön suunnittelussa on välttämätöntä ja parantaisi ennakollista valvontaa”, ministeri totesi. “Ennakkovalvonnan lisäksi tarvitsemme myös jälkivalvontaa, jotta sanktiopelote on riittävän voimakas”, ministeri jatkoi.
Ministeri Mykkänen ja metsäyhtiöt sopivat, että työtä jatketaan operatiivisemmalla tasolla yritysten metsäjohtajien, valtion viranomaisten ja ministeriöiden, Suomen Metsäkeskuksen, metsänomistajien ja luonnonsuojelun asiantuntijoiden kanssa.
Ympäristöministeriössä päivitetään paraikaa asetusta rauhoitettujen eläinten ja kasvien arvoista. Asetusluonnos on tarkoitus laittaa lausunnoille vielä tämän syksyn aikana ja uusi asetus antaa ensi vuoden puolella. Uusi asetus vahvistaa raakun sekä muiden rauhoitettujen eläinten ja kasvien suojelua. Sen myötä rauhoitetut lajit saavat uudet, lajin nykyistä suojelutarvetta ja lisääntymiskannan kokoa tai esiintymispaikkojen määrää vastaavat euromääräiset arvot. ”Jatkamme myös ympäristöhallinnon sisällä pohdintaa, tarvitaanko lainsäädäntöön muutoksia, jotta tällaisia tapauksia voitaisiin paremmin valvoa ja syylliset saisivat myös rangaistuksen. Mahdollisia kehittämiskohteita ovat luontovahingon määritelmän laajentaminen ja selvilläolovelvollisuuden lisääminen luonnonsuojelulakiin sekä esimerkiksi yhteisösakon kehittäminen osana ympäristörikosdirektiivin toimeenpanoa. Näiden johtopäätösten aika on myöhemmin”, Mykkänen totesi.
Lähde: Ympäristöministeriö
The post Ministeri Mykkänen: Luottamus metsäteollisuuden vastuullisuuteen on palautettava teoilla appeared first on Vastuullisuusuutiset.fi.