K-kaupat ovat Suomen suurimpia kukkien myyjiä, ja esimerkiksi Pirkka Reilun kaupan ruusukimppuja myydään yli 2 miljoonaa vuodessa. Jotta kukat saavat koko ajan vettä, tarvitaan niiden säilyttämiseen kuljetuksen ajan ja kaupassa jopa 600 000 kukkaämpäriä vuosittain. Käyttöikänsä päähän tulleet ämpärit on tähän asti kerätty kaupoista energiajätteenä tai yritysten muovijätteenä kierrätykseen ja hyödynnetty teollisuuden raaka-aineena. Ämpäreiden materiaalia hyödynnettiin ensimmäistä kertaa K-kauppojen uusissa tuotteissa kukkaruukkupilotissa vuonna 2019.

K-ryhmässä haluttiin nyt etsiä keinoja, joilla kukkaämpäreiden raaka-aineen voisi hyödyntää kokonaiseen tuotesarjaan. Ideoinnin tuloksena syntyi yhteistyö L&T:n ja Sinituotteen kanssa. ”L&T:n Merikarvian muovinkierrätyslaitoksella muovi murskataan, mahdolliset epäpuhtaudet puhdistetaan ja materiaali jatkojalostetaan ryynimäiseksi muovigranulaatiksi. Yhdestä kukkaämpäristä saadaan noin 120 grammaa granulaattia, eikä hukkaa juuri synny. Mekaanisesti kierrätettyä granulaattia voi käyttää sellaisenaan uusien tuotteiden raaka-aineena. Se on kiertotaloutta parhaimmillaan”, kertoo asiakkuuspäällikkö Mikko Mäenpää L&T:lta. Muovigranulaattisäkit jatkavat matkaansa Sinituotteen tehtaalle Kokemäelle, missä granulaattia hyödynnetään uusien SINI-siivoustuotteiden valmistukseen.

”Tällä hetkellä Sinituotteen siivousvälineiden muoviraaka-aineesta noin 60 prosenttia on kierrätysmuovia. Koska meillä on paljon osaamista kierrätysmuovien käyttämisestä, pystyimme jo ensimmäisten koeajojen jälkeen hahmottamaan, millaisia tuotteita leikkokukkaämpärien muovista saa tehtyä niin, että tuotteen laatukriteerit täyttyvät täydellisesti. Muovin hyödyntäminen mahdollisimman moneen kertaan on materiaalien tehokasta uudelleenkäyttöä, johon pitää pyrkiä vielä nykyistä enemmän”, Sinituotteen muoviosaston työnjohtaja Jarkko Heino sanoo.

Lähde: Sinituote Oy

The post Muovin kolmas elämä: käytetyistä leikkokukkaämpäreistä tehdään uusia siivoustuotteita appeared first on Vastuullisuusuutiset.fi.