Päivittäistavarakaupan yritykset pyrkivät vähentämään muovikassien kulutusta ja kannustavat asiakkaita kantamaan ostokset kotiin omassa kassissa. Jos kauppareissu kuitenkin yllättää ja muovikassi pitää ostaa, kannattaa sitä käyttää mahdollisimman monta kertaa uudelleen. Nyt alkavan kampanjan taustalla on Kaupan liiton ja ympäristöministeriön solmima vapaaehtoinen green deal -sopimus.

Muovikassit tehdään useimmiten kierrätysmateriaaleista, mutta ne ovat silti ympäristöön joutuessaan ongelmallisia. Muovikassit roskaavat luontoa, ovat vahingollisia vesistölle ja eläimille, hajoavat hitaasti ja pilkkoutuvat haitalliseksi mikromuoviksi. Kauppa haluaa olla mukana vähentämässä jätteiden syntyä sekä maa- ja vesialueiden roskaantumista. Vuonna 2016 Kaupan liitto ja ympäristöministeriö solmivat vapaaehtoisen green deal -sopimuksen, jolla pyritään varmistamaan, että EU:n pakkausjätedirektiivin muovikassien kulutuksen vähentämistavoitteet saavutetaan. Vuonna 2022 Suomessa ostettiin 64 muovista kantokassia henkilöä kohti. Näistä päivittäistavarakaupasta ostettuja oli noin 85 prosenttia. “Tavoite on, että vuoden 2025 loppuun mennessä Suomessa käytettäisiin enintään 40 muovikassia henkilöä kohti vuodessa. Taustalla on direktiivi, jolla pyritään vähentämään muovikassien kulutusta ja merten roskaantumista. Toimialat ja yritykset ovat jo sitoutuneet vähentämään kulutusta. Kuluttajille helppo tapa vaikuttaa on jättää muovikassi ostamatta”, erityisasiantuntija Salla Koivusalo ympäristöministeriöstä sanoo.

Muovikassisopimuksessa ovat mukana kaikki suurimmat muovisten kantokassien jälleenmyyjät eli päivittäistavarakaupan yritykset. Niiden toimia muovikassien kulutuksen vähentämiseksi ovat muun muassa muovikassien maksullisuus ja hinnoittelu, vaihtoehtoiset materiaalit, tuotesijoittelu sekä viestintä ja neuvonta. Mitä jos tänä vuonna ei mentäisikään yli 40 muovikassin tavoitteen eli mitä jos muovikassien ylikulutuspäivää ei enää tulisi? Päivittäistavarakaupan yritykset muistuttavat kaupan alan yhteisestä tavoitteesta viestimällä tällä viikolla yhteisen tunnuksen alla: Oma kassi kauas kantaa. “Kuluttaja voi kaupassa valita eri vaihtoehdoista: on kestokasseja ja paperikasseja, ja kangaskassejakin löytyy. Paras vaihtoehto on käyttää itsellä jo olevaa, kertaalleen ostettua kassia, ja näin moni kuluttaja kiitettävästi jo tekeekin. Kauppa siis kannustaa jättämään muovikassit ostamatta – toivomme yhä useamman asiakkaistamme tarttuvan haasteeseen”, johtaja Ilkka Nieminen Päivittäistavarakauppa ry:stä summaa.

Lähde: Päivittäistavarakauppa ry

The post Päivittäistavarakaupan yritykset pyrkivät vähentämään muovikassien kulutusta appeared first on Vastuullisuusuutiset.fi.