Saamelainen ilmastoneuvosto korostaa kannanotossaan ilmastonmuutoksen vakavia vaikutuksia Saamenmaalla, sillä arktinen alue lämpenee jopa 3–4 kertaa maapallon keskiarvoa nopeammin. Tämä uhkaa saamelaisen kulttuurin ja elämäntavan jatkuvuutta, erityisesti poronhoidon ja muiden perinteisten elinkeinojen osalta. ”Poronhoito, kalastus ja muu luonnonvarojen käyttö ovat yhä vaikeampia, ja ilmastonmuutoksen tuomat ongelmat, kuten laidunten jäätyminen, vaikeuttavat porojen ravinnonsaantia. Lisäksi Atlantin lohen väheneminen ja vieraslajien, kuten kyttyrälohen, leviäminen tuo uusia haasteita”, todetaan ilmastoneuvoston kannanotossa. Saamelaiskäräjät tukee neuvoston näkemyksiä ja pitää tärkeänä, että ilmastonmuutoksen tuomat haasteet, kuten laidunten jäätyminen ja kalakantojen muutokset otetaan huomioon ilmastotoimien suunnittelussa.
Saamelaisella ilmastoneuvostolla on neljä keskeistä vaatimusta päätöksentekijöille.
- Päästövähennysten kiireellisyys. Neuvosto vaatii sopimusosapuolia saavuttamaan nettonollapäästöt vuoteen 2050 mennessä kansainvälisiä ihmisoikeusvelvoitteita kunnioittaen, jotta Pariisin sopimuksen 1,5 °C tavoite saavutettaisiin.
- Ihmisoikeuksien ja alkuperäiskansojen oikeuksien kunnioittaminen. Ilmastonmuutoksen torjunta ei saa vaarantaa saamelaiskulttuurin säilymistä.
- Perinteisen ja tieteellisen tiedon yhteistuotanto. EU:n ja Pohjoismaiden tulee edistää ilmastopolitiikassaan saamelaisen perinteisen tiedon ja akateemisen tutkimuksen yhteistuotantoa.
- Sopeutuminen perinteisiin elinkeinoihin. Ilmastorahastojen resursseja on kohdennettava saamelaisten perinteisten elinkeinojen, erityisesti poronhoidon tukemiseen, joka on sekä ilmastomuutosta hillitsevä tekijä että elintärkeä saamelaiskulttuurin selviytymisen kannalta.
Saamelainen ilmastoneuvosto vetoaa kansainväliseen yhteisöön
Saamelainen ilmastoneuvosto kehottaa kaikkia COP-sopimusosapuolia, erityisesti Euroopan unionia ja Pohjoismaita, takaamaan riittävät taloudelliset resurssit alkuperäiskansojen sopeutumistoimiin ja ilmastonmuutoksen hillintään. Neuvosto painottaa myös oikeudenmukaisia ja kulttuurisesti kestäviä toimintatapoja, jotka ottavat huomioon sukupolvien välisen vastuun. Saamelaiskäräjät tukee ilmastoneuvoston näkemystä tasa-arvoisten ja kestävien ilmastotoimien edistämisestä, mikä kunnioittaa alkuperäiskansojen oikeuksia ja tukee yhteistä pyrkimystämme kohti kestävämpää tulevaisuutta.
Lähde: Saamelaiskäräjät
The post Saamelaiskäräjät tukee Saamelaisen ilmastoneuvoston kannanottoa ilmastotoimien edistämisestä appeared first on Vastuullisuusuutiset.fi.