Sitoutuminen kansainväliseen tutkimuksen arvioinnin kehittämiseen näkyy selkeänä edistymisenä vastuullisen arvioinnin ohjausta kartoittavissa kysymyksissä verrattuna vuoden 2022 tuloksiin. Vastuullisen arvioinnin yleisiä periaatteita ovat läpinäkyvyys, integriteetti, tasapuolisuus, pätevyys ja monimuotoisuus. Eniten kehitettävää puolestaan on avoimen oppimisen ja avointen oppimateriaalien alueella.
Avoin tiede edistää avointa saatavuutta sekä avoimia toimintamalleja tieteessä ja tutkimuksessa. “Jos tutkimuksen tavoitteena on lisätä ymmärrystä, osaamista tai muuttaa maailmaa, sen on oltava avoimesti saatavilla. Tieto ei siirry yhteiskunnan käyttöön itsestään”, avoimen tieteen pääsihteeri Henriikka Mustajoki Tieteellisten seurain valtuuskunnasta kertoo.
Suomalainen tiedeyhteisö on yhdessä kehittänyt avoimen tieteen ja tutkimuksen kansalliset linjaukset, jonka tavoitteiden toteutumista seuranta tarkastelee. Vuoden 2024 seuranta on laajempi kuin ensimmäinen vuonna 2022 toteutettu selvitys. Tulokset yksittäisissä kysymyksissä ovat vertailukelpoisia eri vuosien välillä, mutta avoimuuden asteiden ja tasojen vertailussa on otettava huomioon toteutustavan muutokset. Seurannan tiedot koottiin tutkimusorganisaatioille suunnatun verkkokyselyn avulla sekä selvittämällä määrälliset tiedot organisaatioiden puolesta. Vastausprosentit kyselyyn nousivat jälleen vuonna 2024 erittäin korkeiksi. Tuloksia voi tarkastella eri sektoreiden tai koko suomalaisen avoimen tieteen ja tutkimuksen tasolla kaikille avoimessa tiedejatutkimus.fi-portaalissa, missä analytiikka on esitelty myös visuaalisesti. Avoimen tieteen ja tutkimuksen seuranta 2024 kattaa kaikki suomalaiset yliopistot, ammattikorkeakoulut sekä valtion sektoritutkimuslaitoksista ne, joiden tiedot löytyvät tiedejatutkimus.fi-verkkosivulta.
The post Selvitys: suomalaiset tutkimusorganisaatiot sitoutuneet edistämään tieteen avoimuutta appeared first on Vastuullisuusuutiset.fi.