Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta sai eilen maanantaina valmiiksi mietintönsä kahdesta sosiaaliturvaa heikentävästä laista: työttömyysturvan leikkauksista ja etuuksien indeksikorotusten jäädytyksistä. Perjantaina hyväksyttiin mietintö asumistuen ehtojen kiristämisestä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtava tutkija Anna-Maria Isola sanoo Ylen aamussa, että sosiaaliturvan leikkausten vaikutuksia pitäisi tarkastella ihmisoikeusnäkökulmasta. “Yhteisvaikutukset ovat niin suuria, että niitä on syytä tarkastella ihmisoikeuksien näkökulmasta. Että onko toimeentulo riittävää ylläpitämään samaa terveyttä, mitä keskimäärin väestössä on”, Isola toteaa.

THL:n viime viikolla julkaiseman raportin mukaan hallituksen esittämien sosiaaliturvaleikkausten yhteisvaikutukset kohdistuisivat kaikkein voimakkaimmin pienituloisimpiin kotitalouksiin. Ylen aamussa vieraillut Sosten erityisasiantuntija Anna Järvinen painottaa lisäksi, että leikkaukset osuvat moniin ihmisiin päällekkäin. Hänen mukaansa säästötoimiin osallistuvat ennen kaikkea ne, jotka jo ovat pienituloisimpia.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Mia Laihon (kok.) vakuutti kuitenkin eilisessä A-Studiossa, ettei Suomessa kukaan jää heitteille. Joillekin ryhmille hallituksen päätökset aiheuttavat leikkauksia, mutta se on Laihon mukaan uudistusten tarkoitus. “Ihmisiä halutaan töihin. Näillä sosiaaliturvamuutoksilla haetaan 60 000 – 65 000 uutta työllistä ja sitä kautta hyvinvointia.” Oppositiopuolueiden mukaan sosiaaliturvaleikkausten vaikutuksia ei käsitelty tarpeeksi. Myös Sosten Järvinen sanoo, että lainvalmistelu on ollut hirvittävän nopeaa ja vaikutusarviointeja on tekemättä.

THL:n arvion mukaan hallituksen kaavailemat sosiaaliturvan leikkaukset ovat monelta osin poikkeuksellisen suuria ja yhdessä hallitusohjelmassa esitettyjen uudistusten kanssa ne muuttavat toteutuessaan suomalaisen sosiaalipolitiikan suuntaa. Isolan mukaan muutokset suosivat ihmisiä, jotka pääsevät töihin ja pystyvät töitä tekemään. Hänen mukaansa päättävissä pöydissä tarvittaisiin edustusta ihmisiltä, joihin päätökset eritoten vaikuttavat. “Nyt koetetaan ratkoa asioita vähän ylhäältä ja ulkopuolelta, mutta luulen, että siellä olisi tosi paljon näkemyksiä, ajatuksia niihin ratkaisuihin, mitä sitten voitaisiin sosiaaliturvaa kehittää”, hän sanoo.

Lähde: Yle

The post Sote-asiantuntijat: Leikkausten yhteisvaikutukset ovat pienituloisimmille valtavia ja päällekkäisiä appeared first on Vastuullisuusuutiset.fi.