Talvella 2023–2024 suden DNA-keräyksessä Pohjanmaalla kerätyistä näytteistä kaksi osoittautui kultasakaalin näytteiksi. Kultasakaaleista on toistaiseksi tehty varmistettuja havaintoja seitsemällä eri paikkakunnalla Suomessa vuosina 2018–2023, mutta tämä on ensimmäinen kerta, kun laji on tunnistettu maastosta kerätyistä DNA-näytteistä.

Luonnonvarakeskuksen suden kannanseurannassa käyttämä DNA-analyysimenetelmä on suunniteltu erityisesti susiyksilöiden tunnistamiseen, mutta myös erottamaan, jos jätös onkin koiran, koirasuden tai kultasakaalin jättämä. Menetelmän kehitysvaiheessa huomioitiin kultasakaalin tunnistaminen lajina, koska lajin rantautumisesta Suomeen oli tuolloin jo ensimmäisiä havaintoja.

Toinen kultasakaalinäytteistä kerättiin lokakuussa 2023 Siikajoella ja toinen helmikuussa 2024 Ylivieskassa. DNA-analyysimenetelmää ei ole suunniteltu kultasakaaliyksilöiden erottamiseen toisistaan, mutta tulosten perusteella kyseessä on todennäköisesti kaksi eri yksilöä.

Kultasakaali on hieman kettua suurempi ja sutta huomattavasti pienempi koiraeläin. Sen esiintymisalue kattaa laajalti Aasian ja merkittävän osan Kaakkois- ja Keski-Euroopasta. Laji levittäytyy edelleen aktiivisesti myös uusille alueille, hyötyen todennäköisesti mm. maankäytön muutoksista ja ilmastonmuutoksesta.

Lähde: Luke

The post Suden DNA-keräyksessä paljastui kaksi kultasakaalia appeared first on Vastuullisuusuutiset.fi.